Postatörténeti Emlékszoba

A város főutcáján található Posta épületében működik a Dél-Alföldi Postatörténeti Emlékszoba. A kiállítást több évtizedes gyűjtőmunka eredményeként 2003-ban néhány postás dolgozó alapította. A Dél-alföldön élő aktív dolgozók és nyugdíjasok a gyűjteményt folyamatosan gazdagítják. 2009 januárjában 2799 fajta (3928 db) tárgy, okirat és nyomtatvány állt az érdeklődők rendelkezésére. A kiállítás öt teremben tekinthető meg.

Az első terem egyik látványossága egy XIX. századbeli kisposta belső berendezése és felszerelése, a korabeli postáskisasszonnyal és kerékpáros kézbesítővel. Itt látható az a múlt században készült kézi távbeszélő-központ, amely ma is működőképes, a kiállítás termeit összekötő régi telefonokkal ki is próbálható. A gyűjteményben 1867-től hiánytalanul megtalálhatók a "Magyar Királyi Postai és Távírdai Rendeletek Tára" című hivatalos kiadvány bekötött példányai. A kiállításon megtekinthető többek közt képeslap- és numizmatikai gyűjtemény, egy régi telefonfülke a hozzá tartozó telefonnal, az egykori vasúti mozgópostások használati tárgyai, régi zászlók, egykori postai szakiskolások egyensapkái, iskolai emléklapok, évkönyvek, tankönyvek, bizonyítványok, postás egyenruhák, híradástechnikai eszközök: néprádió, az első magyar gyártmányú TV, lyukszalagos telexgép.

A kiállítás megtekinthető: hétfő-péntek 8-16-ig, szombaton csoportoknak előzetes egyeztetéssel.

Dél-alföldi postatörténeti emlékszoba

  • Cím: 6600 Szentes, Kossuth u. 3. (Posta épület)
  • Tel.: +36-63/314-366 

Képek (22 db)

 
 

Partnerek

 
 
 

Elérhetőség

Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal
Cím: 6600, Szentes, Kossuth tér 6.
Telefon: +36-63/510-307
Fax:+36-63/510-341
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.