Fesztiválozz velünk!

A város nyüzsgő élete, az emberek lendülete, a rendezvények sokasága jellemzi Szentes mindennapjait. Az állandó nagyrendezvények mellett megtalálhatóak a hagyományos és rendhagyó események, valamint a sportfesztiválok egyaránt. 

A fesztiválélet egyik leglátogatottabb nagyrendezvénye a farsang jegyében zajló Télbúcsúztató Karnevál, mely 2002-es debütálása óta töretlen népszerűségnek örvend mind a városlakók, környékbeliek, mind a Szentesre látogatók körében. A program állandó díszvendégei a szlovén koránt jelmezesek és busók, akik a kétnapos rendezvény során télűző táncukkal városszerte nagy feltűnést keltenek, forralt bort és farsangi fánkot osztanak, mulatozásra csábítanak. Az utcai felvonulás és télbúcsúztató tábortűz mellett az érdeklődők megnézhetik az óvodások és iskolások erre az alkalomra készített produkcióit, élvezhetik a zenei programokat, koncerteket, a helyi gasztronómiai kínálatot, megcsodálhatják a kézművesek portékáit.

A hagyományosan húsvét hétfőn megrendezésre kerülő Kézműves Ízek Fesztiválján a régi, lassan feledésbe merülő gasztronómiai finomságok mellett a kenyérgyúrás, kalácssütés, tojásfújás, fafaragás, gyékényfonás vagy éppen a kovácsmesterség fortélyaival ismerkedhetnek meg azok, akik locsolkodás helyett vagy azt követően szeretnének egy tartalmas napot eltölteni családjukkal, barátaikkal. A festői szépségű Kurca folyó partján az érdeklődőknek lehetőségük nyílik bekapcsolódni a munkafolyamatokba, a kóstolók mellett pedig igazi, eredeti receptekkel is gazdagodhatnak.

Minden évben április 30-án kerül megrendezésre a Népzenei sokadalom, lampionos séta és utcabál. A rendezvény egyben regionális látogatottságú kulturális fesztivál is: zenés, táncos programok kavalkádja fogadja az érdeklődőket. A nagy tömeget vonzó rendezvényt május 1-jén Majális követi változatos és színes programokkal, vetélkedőkkel tarkítva.

Harc a Kincsért ifjúsági kalandvetélkedő a régió középiskolásainak és tanárainak részvételével zajlik. Önmaguk megmérettetésén túl a kalandoroknak hihetetlenül nehéz feladatokkal kell megbirkózni. A legbátrabb kalandorok az esővel, a hideggel, a zsenik tudását igénylő fejtörőkkel, valamint kőkemény fizikai kihívásokkal (mint pl. akadályok szédítő magasságokban, kommandós kiképzés, paint ball, stb.) találják szemben magukat.  

Szentesen nagy hagyománya van a testvérvárosok kulturális találkozóinak, mely hagyományosan kétévente kerül megrendezésre. Szentes nyitott európai városként számos határon túli magyar és külföldi településsel ápol jó kapcsolatokat, lehetővé téve ezáltal az együttműködést a városok polgárai között az élet minden területén. A kapcsolatok kiterjednek a kulturális együttműködésekre, a tudományok területére, a sportra, az egyházi és civil kapcsolatokra, gazdasági, egészségügyi és szociális területekre. A testvérvárosok vezetőinek hivatalos látogatásai mellett a településeken egyre gyakoribbak az önmaguktól szerveződő, családok közötti barátságok, vállalkozások közötti gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok. Szentes kiemelkedő testvérvárosi tevékenységét, a személycsere-programokat, karitatív munkáját, valamint nyitott, európai szellemiségét az Európa Tanács Európa Diplomával, Becsületzászlóval és Európa Plakett kitüntetésekkel is elismerte.

Nyaranta az egykori vármegyeháza hangulatos belső udvara megtelik élettel: a Nyári Szabadtéri Színház programsorozatában színházi, zenei, tánc előadások zajlanak falai közt. A rendezvénysorozat keretében estéről estére népszerű és kiváló művészek, színészek, zenészek lépnek színpadra és kápráztatják el a közönséget.

Szárnyas Napok keretében a hangulatos gasztronómiai és sörfesztiválra az ország minden részéről érkeznek házi kisüzemi sörfőzdék, ahol a méltán népszerű szentesi szárnyas ételek is várják a látogatókat. A 4 napos rendezvény számtalan szórakoztató programot kínál, van itt kakasfőző verseny, sörkirály-választás, csirkeszárny-evő verseny, fogathajtó verseny, horgászverseny, szárnyas farm, de természetesen nem hiányozhat a vidámpark sem. A gasztronómiai különlegességeket és söröket hangulatos koncerteken a country, sramli, vagy épp a rock & roll ritmusaira fogyaszthatják el a látogatók.

Lecsófesztivál hétvégéjén ezrek lepik el a város utcáit, ahol a helyi lecsókészítés rejtelmeibe nyerhetnek betekintést. A fesztivál a péntek esti közös szalonnasütéssel veszi kezdetét, ám az igazi izgalmak szombaton várnak a látogatókra, amikor több száz asztalnál aszalt gyümölcsös, gombás, húsgombócos, tarhonyás, krumplis, tojásos, chilis, lencsés vagy éppen vörösboros lecsót kóstolhatnak. A szentesi gasztronómia jeles eseménye Magyarország legnagyobb lecsófesztiválja, a 10 legnagyobb tömeget megmozgató hazai gasztronómiai fesztivál egyike, melyre az ország több pontjából és külföldről is érkeznek lecsófőző – majd a végeredményre is oly kíváncsi – kóstolni vágyó vendégek. A Lecsófesztiválon egyidejűleg több mint 250 bográcsban fő a tradicionális magyar étel.

Évente több alkalommal is Szentesre irányul a küzdősportot szeretők, művelők figyelme, hiszen a város minden alkalmat megragad, hogy egy-egy rangos viadal, nemzetközi megmérettetés rendezői jogát elnyerje. Olyan nagy nevek léptek már Szentesen szorítóba, mint Nagy „Hóhér” József, Kovács „Vipera” Attila, Csábi Bettina, Miló Viktória, a K1 Magyar Bajnok Rácz Dénes és Nagy Tibor, vagy Balzsay Károly. A boksz és egyéb küzdősport viadalokon kívül a helyi Oyama Dojo Sportegyesület évtizedek óta Magyarország legrangosabb kyokushin karate bajnokságait rendezi kiemelt díjazással. A magas színvonalú rendezvények olimpikonok, sztárok és más közszereplők részvételével zajlanak.

Szentesi Körséta rendezvénysorozat programjai olyan helyszínekre kalauzolják el a szentesieket és az idelátogatókat, ahova nem juthatnak be a hétköznapokon, vagy amelyek mellett anélkül mennek el, hogy észrevennék a bennük rejlő szépséget. A látogatások során az adott szakterület szakértői kalauzolják az érdeklődőket a látnivalók között, melyek között megtalálhatók a legkülönfélébb ereklyék, titkos helyek, eldugott szentélyek.

 

MIÉRT SZENTES?

Szentesről indultak Aktívturisztika
Vízitúrák, gyalogtúrák, kerékpártúrák
Szentesről indultak Szentesről indultak
Mit gondolnak rólunk a "humormaffia" tagjai?
Szabadidő- paradicsom a Kurca partján Szabadidő- paradicsom a Kurca partján
Szentesi Üdülőközpont
Kalandok földön, vízen, levegőben
Kurca-part Kalandpark
Zöld oázis
A természet ereje
Fesztiválozz velünk!
Fesztiválok, nagyrendezvények
Aktív kikapcsolódás
Sportosan, fitten, egészségesen
Pezsgő kulturális élet
Kulturális csemegék
Szentesikumok
Izgalmas kistérség

Partnerek

 
 
 

Elérhetőség

Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal
Cím: 6600, Szentes, Kossuth tér 6.
Telefon: +36-63/510-307
Fax:+36-63/510-341
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.