Elismeréseink

Élhető Közösség

2013-ban a kínai Xiamen-ben az ENSZ Szakbizottsága által szervezett LiveCom - Élhető Városok Világversenyén a 20.000-75.000 lakosú települések kategóriában Szentes Magyarország eddigi legjobb eredményeként a dobogó második legfelső fokára álhatott, egy kivételével maga mögé utasítva ezzel az összes többi, a környezetgazdálkodás területén legeredményesebb, az élhető környezet megteremtése érdekében legtöbbet tett és a leginkább életképes közösségekről tanúbizonyságot tett településeket.

 

Biodiverzitás Fővárosa

A természeti kincsek megőrzése, a biológiai sokféleség védelme érdekében végzett munkájáért Szentes városát az uniós tagállamok környezetvédelmi és területfejlesztési szervezetei 2011-ben a Biodiverzitás Fővárosa díjjal tüntették ki. „Biodiverzitás Fővárosa 2011” címért indított megmérettetés tatai díjkiosztó ünnepségén a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elismerő szavaiban kiemelte az emberiség fennmaradásának legfontosabb feltételét, a természeti értékek megőrzését, valamint az erre irányuló példaértékű felismerést a települések részéről. A biológiai sokféleség (biodiverzitás) és az ökológiai egyensúly fenntartása helyben dől el, és ebben meghatározó szerepük van a családoknak, településeknek, valamint a nemzeteknek. A „Magyarországi Települések Biodiverzitás Díja” cím elnyerése már önmagában is megtisztelő, de Szentesnek ennél sokkal több sikerült a „Biodiverzitás Fõvárosa 2011” díj odaítélésével Európa öt legelismeretebb „zöld”városa közé is beírhatta magát.

A Nemzet Sportvárosa 1996

A Nemzet Sportvárosa cím állami elismerés, amelyet 1994 és 1998 között évente három városnak adományoztak. Azóta egyszer, 2003-ban osztották még ki a díjat.

Szentes 1996 óta „A Nemzet Sportvárosa 1996” címmel rendelkezik. A több mint 30 ezer lakosú városban több mint 30 sportágban 38 sportegyesület, ezen belül több mint 40 szakosztály, 11 diáksportkör, diák-sportegyesület működik, melynek keretében 5400 fő sportol aktívan. Egyre több az olyan amatőr sportoló, aki szervezett körülmények között sportol, de olyan is, aki nem versenyszerűen, de rendszeresen tölti el szabadidejét egészségét szolgáló mozgással.

Európa Tanács kitüntetései 

Szentes kiemelkedő testvérvárosi tevékenységét, a személycsere-programokat, karitatív munkáját, valamint nyitott, európai szellemiségét az Európa Tanács Európa Diplomával, Becsületzászlóval és Európa Plakett kitüntetésekkel is elismerte.

Szentesen nagy hagyománya van a testvérvárosok kulturális találkozóinak, mely hagyományosan kétévente kerül megrendezésre. Szentes nyitott európai városként számos határon túli magyar és külföldi településsel ápol jó kapcsolatokat, lehetővé téve ezáltal az együttműködést a városok polgárai között az élet minden területén. A kapcsolatok kiterjednek a kulturális együttműködésekre, a tudományok területére, a sportra, az egyházi és civil kapcsolatokra, gazdasági, egészségügyi és szociális területekre. A testvérvárosok vezetőinek hivatalos látogatásai mellett a településeken egyre gyakoribbak az önmaguktól szerveződő, családok közötti barátságok, vállalkozások közötti gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok.

    

Befektetőbarát Önkormányzat

A Magyar Befektetés és Fejlesztésösztönző Társaság (ITTD Hungary) 2009. november 6-án, a szentesi önkormányzatnak “Befektető barát” címet adományozott. Nagyon szigorú feltételeknek kellett megfelelni, így az országban csak 44 település kapta meg az elismerést. Pályázni kellett, azt több idegen nyelvre lefordíttatni, a külföldi befektetőkkel legalább angol nyelven folytatni az üzleti tárgyalásokat és még lehetne sorolni a kritériumokat. A cím lehetőséget teremt többek között arra, hogy Szentes neve a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban gyakrabban forduljon elő, és könnyebbé válhat az elérhetősége is.

 

 

Könyvtárpártoló Önkormányzat

A Nemzeti Kulturális Örökségek Minisztériuma már kétszer ismerte el Szentes város önkormányzatát a könyvtárpártolásáért.
Elsőként akkor, amikor a városi könyvtár elhelyezése a Zsinagógában megtörtént, akkor az első díjat vehették át a város vezetői. 2002-ben a különdíjjal a minisztérium azt a munkát ismerte el, amelyet azóta is folyamatosan végez a város a könyvtár fejlesztéséért, különféle új szolgáltatások bevezetéséért és közművelődési tevékenységéért.

 

 

Családbarát Önkormányzat

Szentes 2008-ban nyerte el a Családbarát önkormányzat címet. Az elismerést a Népesedés Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Szirbik Imre polgármester vette át Veszprémben. A 2006-ban alapított díjat a Nagycsaládosok szentesi szervezetének ajánlása alapján a Nagycsaládosok Országos Egyesületének vezetősége ítélte oda. Az erkölcsi elismerés súlyát az is növeli, hogy ebben az évben összesen 3 önkormányzat kapta meg ezt a címet.

A döntésben egy szempontrendszer alapján vizsgálták meg a város tevékenységét, melyben plusz, az alapellátásokon túli szolgáltatásokat értékelték. A szempontok között volt, hogy jó minőségben és a családok számára jól elérhetően működjenek a településen a családokat érintő alapszolgáltatások (például bölcsőde, óvoda, iskolák, gyermekorvosi ellátás), hogy támogassák a családok lakáshoz jutását, könnyítsék meg a gyermekintézményekbe, iskolákba való járást, s legyen a településen akadálymentesítés a gyermeket nevelők számára is. Hangsúlyos volt a gyermekek és fiatalok biztonsága (közlekedés, közbiztonság, játszóterek stb.), valamint a tiszta és egészséges környezet.

Ifjúságbarát Önkormányzat (Arany Titán-díj)

Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE) 2003-ban is meghirdette az Arany Titán Díj pályázatát. Ebben az évben 7 kategóriában (az év iskolája, művésze, ifjú sportolója, ifjúságbarát önkormányzata, ifjúsági szervezete, honlapja, diákrádiósa, diáktévése) lehetett jelölni az elmúlt év kiemelkedően teljesítő fiataljait, illetve kiváló ifjúsági teljesítményeit az Arany Titán Díjra.
A bírálók szavazata titkos volt, így csak a Bárka Színházban 2003. május 19-én tartott Arany Titán Díj díjkiosztó ünnepségén a közönség előtt derült ki, hogy kik is lettek a 2002. év ifjú tehetségei, titánjai, kik kapták az aranyozott Arany Titán szobrot.
Több helységet ajánlottak az év ifjúságbarát települése címre. Az indoklások és a szakmai ajánlások ez alkalommal Szentesnek kedveztek, ahol a fiatalok nagyon jól érzik magukat és nagyon sok támogatást kapnak az önkormányzattól.

A Szobrok városa

Szentes már több alkalommal pályázott a Kultúra Magyar Városa cím elnyerésére. Az oktatási és kulturális miniszter által adományozott cím olyan városi helyi önkormányzat elismerése, mely kimagaslóan támogatja kulturális, művészeti életét, és annak értékeit példaértékűen mutatja be. A címet 2010-ben Eger, Győr, Vác és Ráckeve nyerte el.

Az idén első alkalommal a bíráló bizottság javaslatot tett Díszoklevél adományozására is azoknak a városoknak, melyek kiemelkedően fejlesztik kulturális életüket.
Szentes a sport mellett a szellemi kultúra és a népszerű, közönségcsalogató programok városa is. A pályázatunkban bemutatásra került a számos színvonalas kiadvány, a többnapos rendezvények, programsorozatok, fesztiválok, a lüktető kulturális élet, a lokálpatriotizmus, a hagyományőrzés, az örökség védelme, a műemlékek helyreállítása, a kiváló művészeti csoportok és a kiemelkedő zenei élet.

A Szobrok városa programban elért eredményéért Szentes városa elismerő oklevelet vehetett át 2010. április 13-án.

A Díszoklevél átadására ünnepélyes keretek között a Művészetek Palotájában került sor. Szentes mellett Szolnok, Nyíregyháza, Ajka és Kazincbarcika részesült még elismerésben.

A Birkózás Városa

A Magyar Birkózó Szövetség a “Birkózás Városa” címet adományozta Szentesnek. A 2010. március 26-27-én megrendezett Birkózó Országos Diákolimpia Döntőn jelentette be Hegedűs Csaba korábbi olimpiai bajnok sportoló, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, hogy a szervezet a „Birkózás Városa” kitüntető címet adományozza a városnak.

Dr. Kiss Tóth Tihamér, a Birkózók Baráti Körének elnöke elmondta, a Kurca-partján 70 éves múltra tekint vissza a sportág. A legnagyobb eredményt Lőrincz Márton érte el: a kötöttfogású birkózás légsúly csoportjában (56 kg) olimpiai bajnoki címet nyert 1936-ban Berlinben. A játékokra Szentesen készült fel a kétszeres Európa-bajnok és olimpiai ezüstérmes dr. Papp László társaságában.

A kitüntetés valódi előnyökkel és kötelezettségekkel nem jár, viszont erkölcsi kötelezettségekkel mindenképpen: a városban tovább kell ápolni a patinás hagyományokkal rendelkezős sportot. Valamint továbbra is úgy kiálljon a küzdősportok mellett, ahogyan eddig tette.

MIÉRT SZENTES?

Szentesről indultak Aktívturisztika
Vízitúrák, gyalogtúrák, kerékpártúrák
Szentesről indultak Szentesről indultak
Mit gondolnak rólunk a "humormaffia" tagjai?
Szabadidő- paradicsom a Kurca partján Szabadidő- paradicsom a Kurca partján
Szentesi Üdülőközpont
Kalandok földön, vízen, levegőben
Kurca-part Kalandpark
Zöld oázis
A természet ereje
Fesztiválozz velünk!
Fesztiválok, nagyrendezvények
Aktív kikapcsolódás
Sportosan, fitten, egészségesen
Pezsgő kulturális élet
Kulturális csemegék
Szentesikumok
Izgalmas kistérség

Partnerek

 
 
 

Elérhetőség

Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal
Cím: 6600, Szentes, Kossuth tér 6.
Telefon: +36-63/510-307
Fax:+36-63/510-341
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.