Művészetek Háza

A Művészetek Háza a városközpont magjában, a szecesssziós Petőfi Szálló mellett helyezkedik el. Az épületet 1840 körül kezdték építeni, 1952-ig a város legmódosabb polgárainak a tulajdonában volt. 1968-ban védett műemlékké nyilvánították.

Az utóbbi évtizedben a szélső kéményen fészkelő gólyák nyomán került be "gólyás ház"-ként a köztudatba. 2006-ban az ingatlant a város testvérvárosával, Újszentessel elnyert pályázat keretében újjáépíttette, mely eredeti szépségét visszakapva a belváros egyik legjellegzetesebb épületévé vált.

A Művészetek Háza tevékenységi köre sokrétű. Fő profilja a még élő kézművesség összefogása. Az érdeklődők számára az épületben kiállítások sorozata mutatja be a helyi kézműipar múltját, a napjainkban is működő mesterek munkáját, tevékenységét, akik sok esetben több évszázados hagyományok éltetői. A látogatók a kézműves műhelyekben bepillantást nyerhetnek egy-egy mesterség rejtelmeibe, miközben lehetőségük nyílik arra, hogy kézművesek segítségével saját maguk is kipróbálhassák a munkaeszközöket, elsajátíthassák a különböző technikákat.

A Koszta József Múzeummal karöltve olyan programsorozatot kínál az érdeklődők számára, amely az ünnepi kalendárium jeles alkalmaihoz (karácsony, húsvét, pünkösd) kapcsolódik.
Mindamellett a Ház otthont ad nívós előadóesteknek, kiállításoknak, táncházaknak, kamaraszínházi előadásoknak, alapfokú művészeti oktatásnak és felnőtt oktatásnak is.
A nagyterem és a zárt udvar ideális helyszíne baráti találkozóknak, céges és családi rendezvényeknek. Az udvaron Börönte László helyi szobrászművész kézműves mesterségekről szóló alkotása látható.

Művészetek Háza

Képek (26 db)

 
 
 
 

Partnerek

 
 
 

Elérhetőség

Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal
Cím: 6600, Szentes, Kossuth tér 6.
Telefon: +36-63/510-307
Fax:+36-63/510-341
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.