Levéltár

A Csongrád Megyei Levéltár Szentesi Levéltára az ország azon kevés levéltárai közé tartozik, amely ma is ott működik, ahol anyaga keletkezett, Szentes főterén, a Kossuth téren lévő volt vármegyeháza falai között. Itt őrzik az egykori Csongrád vármegye 1723–1950 között keletkezett iratait: a megyei testületek jegyzőkönyveit, a törvényszéki és bírósági iratokat, a vármegyei főtisztviselők (főispán, alispán, adószedő, számvevő, főügyész, főorvos, főszolgabírók stb.) anyagát, az országgyűlési választások iratait.

Itt találhatók az egykori járások és a hozzájuk tartozó községek dokumentumai, valamint Szentes város 1703-tól keletkezett történelmi értékű iratai. A levéltári gyűjteményben megtalálhatók a régi egyházi anyakönyvek 1741-től, a megyei és városi kéziratos térképek, a legfontosabb középületek korabeli tervrajzai, valamint a több ezer darabból álló plakátgyűjtemény és fotótár. A legkorábbi iratokat 1884-ben helyezték el az akkor elkészült megyeháza eredetileg is levéltárnak épített raktáraiban, ahol ma is őrzik és kezelik térségünk történelmének becses forrásait.

Csongrád Megyei Levéltár Szentesi Levéltára

Képek (20 db)

 
 

Partnerek

 
 
 

Elérhetőség

Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal
Cím: 6600, Szentes, Kossuth tér 6.
Telefon: +36-63/510-307
Fax:+36-63/510-341
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.