Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Váratlan szentesi beavatkozás – Romániában

Szentesi tűzoltók NATO gyakorlaton
Szentesi tűzoltók NATO gyakorlaton

A szentesi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság hat tagja, Kálmán Rajmund tűzoltó őrnagy vezetésével pénteken nemzetközi katasztrófa elhárítási gyakorlatra indult Moldáviába. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság által összeállított 20 fős kontingens részeként, bekapcsolódnak a NATO égisze alatt rendezett, szeptember 3-ig tartó akcióba.

A raj saját gépkocsival, valamint szerekkel vesz részt a Kisinyov melletti megmérettetésen. Nem az első alkalom, hogy a kurca-parti lánglovagokat felkérik az ország külföldön történő képviseletére, két évvel ezelőtt hasonló gyakorlaton már jártak Dániában. Kajtár István parancsnok elmondása szerint nagy sokrétű feladat ellátására képes magyar kontingens, és bízik abban, hogy beosztottai megállják a helyüket a feladatok végrehajtása során.

A Moldáviában megrendezendő nemzetközi gyakorlatra tartó magyar mentőcsapat a moldáv határtól mintegy 70 kilométerre, még Románia területén a helyi hatóságoktól azt a jelzést kapta, hogy a Suceava megyében található Cornu Luncii településen nagy kiterjedésű tűz van. A mentőcsapat vezetője, Jackovics Péter pv. őrnagy a román hatóságok engedélyét kérte a beavatkozáshoz, amelyet a katasztrófavédelmi főigazgató megadott. Ezt követően a csapat megkezdte a hat lakóház oltásához szükséges víztáplálást, illetve a szentesi tűzoltók az oltásban is részt vesznek. A magyar kontingenssel tartó mentőápoló eddig két sérült ellátásában nyújtott segítséget.