Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

NATO gyakorlat Moldáviában

NATO CODRII 2011.
NATO CODRII 2011.

Terepgyakorlattal folytatódott augusztus 30-án a Moldáviában zajló nemzetközi gyakorlat. A magyar mentőcsapatnak földrengés nyomán keletkezett helyzettel kellett a moldáv kollégákkal együtt megbirkózniuk. A feltételezés szerint Ialoveni település közelében földrengés következtében megrongálódott egy ötemeletes épület. A lépcsőház megsérült, a tetőszerkezet leomlott.

A keletkezett károk következtében tűz ütött ki. Nagyszámú sérült és áldozat rekedt az épületben. Az alagsori helységek vízzel teltek meg, ott is többen voltak. A közelben egy szomszédos raktárépületben tárolt radioaktív hulladék szóródott szét. A beavatkozáshoz a magyar mentőcsapat a moldáv csapattal együtt vonult, de a feladatot önállóan hajtotta végre.

A Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport (VFCS) a beavatkozás első fázisában telepítette a meteorológiai mérőállomást, és a további beavatkozások szervezéséhez, levezényléséhez szükséges adatokat szolgáltatta, a terjedési modell elkészítésével pedig a lakosságvédelmi intézkedések megtételéhez nyújtott segítséget. A nap folyamán a VFCS alegység az egyes oltási helyszíneken a tűzoltókkal együttműködve dolgozott, illetve „a füstmérgezést szenvedett sérülteket” szállította biztonságos területre.

A tűzoltó alegység a csapatvezető irányítása mellett a kárterület több részén is tüzet oltott, többek között az épület alatti alagútban. A helyszínen tartózkodó Alexei Lavrinenco, a Moldáv Mentési és Tűzoltó Igazgatóság igazgató-helyettese gratulált a szakszerű oltáshoz, amely mint mondta, igen nehéz körülmények között zajlott. Külön elismerését fejezte ki a magyar csapat augusztus 27-i sikeres romániai beavatkozásához is.