Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Rendőrségi ajánlás a népszámlálás időszakára

Népszámlálás 2011.
Népszámlálás 2011.

A 2011. október 1-je és október 31-e közötti időben nép- és lakásszámlálásra, majd az ebből kimaradtak 2011. november 8-ig történő pótösszeírásra kerül sor.
A bűnözők sajnos ebben az időszakban sem pihennek, minden lehetőséget megragadnak, hogy pénzhez, értékhez jussanak. Módszerük legfőbb jellemzője lehet például, hogy magukat (hivatalos személynek) számlálóbiztosnak kiadva kihasználják az emberek jóhiszeműségét, gyanakvásának hiányát, és figyelmüket elterelve otthonaikba könnyű szerrel bejutva tőlük különböző értékeket tulajdonítsanak el. Hogy ez ne következhessen be, az alábbiakban néhány fontos tudnivalóra szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét.

Miről ismerhető fel a számlálóbiztos? Magyarország területén 2011. szeptember 27. és 30. közötti időben, a mintegy 40 000 számlálóbiztos minden egyes lakott épületbe (lakás, családi ház) eljuttat egy-egy úgynevezett adatfelvételi csomagot. Ezen szerepel az összeíró személy neve, azonosítója és telefonszáma.
A számlálóbiztos magát számlálóbiztosi igazolvánnyal igazolja, amelyen szerepel a neve és aláírása, az azonosítószáma, valamint a kártya hátoldalán a település jegyzőjének az aláírása.

A számlálóbiztosi igazolvány kizárólag a számlálóbiztos személyazonosságát igazoló fényképes igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt érvényes. A számlálóbiztosok személyét a Központi Statisztikai Hivatal ingyenesen hívható, zöld számain ellenőrizhetik le: 06-80-200-014; 06-80-200-224!

A számlálóbiztosok érkezése tehát kiszámítható, de mint már felhívtuk a figyelmet ebben az időszakban megjelenhetnek trükkös csalók is. A népszámlálás során a személyes okirataikat a számlálóbiztosok nem kérhetik el, ők viszont hitelt érdemlően, okmányaikkal tudják magukat igazolni. Amennyiben idegent engednek be otthonukba, soha ne hagyják felügyelet nélkül! Ha lehetőség van rá, javasolt egy rokont, vagy szomszédot is áthívni a biztonság megteremtése érdekében.

Amennyiben bármely okból kétsége merülne fel, vagy bűncselekmény áldozatává válna, értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es illetve 112-es számokon, vagy korábbi bűncselekményre utaló adat esetén névtelenül hívhatja a rendőrség által működtetett Telefontanú ingyenes számát is: 06-80/ 551-111.