Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Nyílt levél a kórházi osztályok védelmében

Kórház
Kórház

Nyílt levelet írt az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak Szirbik Imre, Szentes polgármestere, hogy a város kórházában továbbra is végezhessenek ortopédsebészeti műtéteket, és megmaradjon a fertőzőosztály is.

Az egészségügyi szakállamtitkárság döntése értelmében nem végezhet július 1-jétől ortopédsebészeti műtétet a szentesi Dr. Bugyi István Kórház, mert traumatológiai osztályának besorolását 2-esről 1-es progresszivitási szintre csökkentették. Jelen állás szerint vasárnaptól Csongrád megyében egyedül a Szegedi Tudományegyetem Ortopédiai Klinikáján végeznek majd ilyen műtéteket.

Szirbik Imre, Szentes polgármestere nyílt levelet írt Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak, emlékeztetve: januárban, amikor a kórházi struktúraátalakítások kapcsán folyamatosan egyeztetett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet és Szentes, alapvető kérdés volt a Dr. Bugyi István Kórház traumatológiai osztályának besorolása. A záró tárgyaláson valamennyi érdekelt rögzítette: az osztály besorolása a színvonala alapján legalább a 2-es szinten kell, hogy történjen.

Farkas Sándor az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnökéhez fordult az ortopédsebészet ügyében, az intézményvezetés pedig abban bízik, hogy a szakmai kollégiumra hallgat a minisztérium.

Tisztelt Dr. Cserháti Péter államtitkár úr!

Ez év januárjában a kórházi struktúra átalakítások kapcsán folyamatos egyeztetésre került sor a GYEMSZI és Szentes város vezetése között.
Ezeken a megbeszéléseken alapvető kérdés volt a szentesi Dr. Bugyi István Kórház, traumatológia osztályának besorolása.
A szakma részéről egyértelműen elismert és világosan tudott tény, hogy ez az osztály sok megyei ellátó szervet is megelőzve olyan szintű műtéti tudományos háttérrel rendelkezik, amely hagyományai alapján méltán nevezhető a magyarországi protetika bölcsőjének. Elsősorban a csípő protetika területén olyan technikákat is alkalmaznak, melyeket ezen az osztályon kívül csak néhány kiemelt intézmény végez az országban. A záró tárgyaláson valamennyi érdekelt rögzítette, hogy a szentesi traumatológia osztály besorolása szakmai színvonala alapján legalább 2-es szintjen kell, hogy megtörténjen.
Az osztály jobb besorolásának tényét szakmai színvonalán túl alátámasztja az is, Hogy a Délalföldi légimentő bázis kijelölése a légügyi paramétereken túl arra alapozódott, hogy ez a traumatológia osztály, színvonalas hátteret biztosít a légi mentés által mentett betegek számára.

E hó 15-ét megelőzően semmi olyan jelzést nem kaptunk, amely ezt az év eleji megállapodást akár csak kétségessé tette volna, ezért volt döbbenetes számunka az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat interneten megjelent határozata, melynek melléklete a Szentesi Kórház traumatológia osztályát 1-es szintre minősítette vissza.
Ezt sem a város vezetősége, sem lakossága, sem az a közel 100.000 ember elfogadni nem tudja, akik évtizedek óta színvonalős ellátásban részesültek. Mi elsősorban nem utcára kívánunk vonulni, nem kívánunk olyan harcokat folytatni, ami az eddigi megegyezésre törekvő álláspontunkat megváltoztatja. Ugyanakkor kezdeményezzük ezen döntés megváltoztatását — amennyiben lehet tárgyalásos hivatali úton — de ha rákényszerítenek bennünket akár az utcán át is. Szintén meglepetés erejével hatott, hogy a felsorolásból kimaradt a hosszú évtizedek óta működő fertőző osztály. Ezen túl a kapott tájékoztatás szerint az adott osztályon belül, de a nem fertőző betegektől elkülönítve kívánják kezelni a fertőző betegeket. Bár nem vagyok egészségügyi szakember, de hogy a szülészet – nőgyógyászat osztályon például a frissen szült kismama melletti teremben fertőző beteget kezeljenek — ha nem nyomdahibás a közlemény — úgy gondolom minden józanésszel ellentétes.

Tisztelt Államtitkár úr!

Szentes városának nem stílusa a konfrontáció keresése, de határozottan képviselni kívánja az emberek érdekét. E kórház szakértelme, szakmai színvonala még akkor sem kérdőjeleződött meg, mikor különféle reformok kapcsán ágyszáni csökkentésre került sor, hiszen a legradikálisabb időszakokban is kiemelten, súlyponti kórházként működött. Kérem, hogy a fenti két döntést megváltoztatni szíveskedjen, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház traumatológia osztálya részére a 2-es besorolást megadni, valamint a fertőző osztályt visszaállítani döntésével, jogszabály erejénél fogva kihirdetni szíveskedjen.

Szirbik Imre
polgármester