Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Mi lesz veled császárfa?

Mi lesz veled császárfa?
Mi lesz veled császárfa?
Kertészek, az Önkormányzat szakemberei és a Katasztrófavédelem munkatársai a tavasszal elvégezték a város idős faállományának műszeres vizsgálatát és injektálásos kezelését.

A helyszíni szemléket célirányosan a közlekedő utak menti fasoroknál és a rendezvények helyszínein végezték el. Szakemberek körében az egyik legvitatottabb fának bizonyult a már Szentes egyik nevezetességének, a Sportcsarnok szimbólumának számító császárfa.

A legnagyobb fejtörést az okozta, hogy a fa ellent tud-e állni egy nagyobb szélviharnak. Amint arról már többször hírt adtunk a Tűzoltóság munkatársai számos alkalommal, a faodvaiba beköltözött vaddarazsak ellen hadakoztak.

A pár évvel ezelőtti fakoppos vizsgálat során a törzs és a vastagabb ágak belsejének állapotát tárták fel és az akkori szakvéleményeknek megfelelően a szükséges csonkolást el is végezték. Az egységes álláspont szerint fel lehet mérni egy háromdimenziós vizsgálati módszerrel újra a fa belsejét, annak érdekében, hogy feltudják mérni, mennyit romlott a fa belső szerkezete, és szakértői vélemény készül a fa állékonyságáról.
Amennyiben a szakvélemény nem sok jót ígér, akkor sajnos végső tiszteletadás mellett el kell búcsúzni a császárfától. Ugyanis, ha a fa gyenge állapota miatt nem tud ellenállni egy nagyobb szélviharnak, akkor komoly veszélyforrást jelent a járókelőkre.

A fa-cserét ebben az esetben el kell végezni, hiszen senki sem szeretné, hogy akár gyermeke megsérüljön, a fához végsőkig való ragaszkodás miatt.
Amennyiben búcsút kell venni a fától, biztos lehet benne mindenki, hogy a helyére egy egészséges példány kerül, így a következő generációnak is lesz császárfája.