Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Július 31-én lekapcsolják Szentesen az analóg tv-adást!

Digitális átállás
Digitális átállás

Az átálláshoz a rászorulók támogatást is igényelhetnek!

2012. október végén Magyarországon is elindult a digitális átállás folyamata. Az átállás valódi korszakváltást hoz a tévénézők számára. A legmodernebb technológia még több ingyenesen fogható csatornát, kiváló kép- és hangminőséget és egyéb extra szolgáltatások lehetőségét jelenti. Szentes és adáskörzetében az analóg adást 2013. július 31-én kapcsolják le, mely után csak a digitális vételre alkalmas tv-készülékekkel (vagy set-top-box-al) nézhetik a hét ingyenesen fogható csatornát.

Az analóg sugárzás lekapcsolása után a hagyományos szoba- vagy tetőantennával és televízióval csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi adások előfizetési díj nélkül, ha a nézők (egyszeri költséggel) beszereznek egy megfelelő jelátalakító készüléket (úgynevezett set-top-boxot), amelyet a televízióhoz csatlakoztatnak, vagy ha olyan új tévékészüléket (integrált tévé) vásárolnak, amely ezt a megfelelő vevőegységet már beépítve tartalmazza.

A digitális átállás a nézők számára számtalan előnnyel jár. A digitális földfelszíni sugárzás az eddig megszokott három csatorna (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna TV, Duna World, Euronews) és többek között három közszolgálati rádió vételét teszi lehetővé előfizetési díj nélkül.

Előfizetési díj ellenében további akár 23 csatorna műsora is fogható lesz.

Emellett a digitális sugárzás jobb kép- és hangminőséget biztosít, és különböző kiegészítő szolgáltatások igénybevételét is lehetővé teszi. Például az elektronikus programújság (electronic programme guide, EPG) használatát. Ez az egyik legelterjedtebb a set-top-box kényelmi funkciói közül. Az EPG tulajdonképpen helyettesíti a papíralapú műsorújságot, segítségével a néző könnyebben, gyorsabban tájékozódhat a csatornák nyújtotta tartalmakról.

A set-top-box készülékekkel az elektronikus gyermekvédelmi zár használata is lehetséges, amelynek segítségével a kiskorúak számára korlátozható bizonyos csatornák elérése. Egyes set-top-boxok képesek a műsorrögzítésre is. Ugyanúgy, mint egy videomagnóval, rögzíteni lehet az adást, sőt a műsorfolyam bármikor megállítható és újra elindítható. Ugyancsak előnye a digitális átállásnak a frekvenciatakarékos technológia. Egy analóg csatorna helyén akár kilenc digitális csatornát is lehet továbbítani.

A hagyományos, analóg földfelszíni vétellel televíziózó háztartásokból a szociálisan leginkább rászorultak közé tartozók állami segítség nélkül vélhetően nem, vagy csak nagy áldozatok árán tudnák kifizetni a digitális vételhez való hozzáférést, ezért számukra az állam a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságon (NMHH) keresztül segítséget nyújt az átállásban.

A Digitális Átállás Támogatási Program keretében azok, akik a Magyar Államkincstár, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, illetőleg a helyi önkormányzat adatai alapján rászorulnak, állami segítséggel juthatnak hozzá a digitális műsorszórás vételéhez szükséges eszközökhöz.

A Digitális Átállás Támogatási Programban az a személy kaphat támogatást, aki •az alábbi szociális ellátások egyikében részesül:

a) rendszeres szociális segélyt;

b) lakásfenntartási támogatást;

c) ápolási díjat kap;

d) időskorúak járadékában;

e) saját jogon nevelési ellátásban;

f ) fogyatékossági támogatásban;

g) vakok személyi járadékában;

h) saját jogon kapott hadigondozotti pénzellátásban;

i) foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül; illetve

j) 2013. évben tölti be a 70. életévét (vagy ennél idősebb), és számára az ONYF által folyósított nyugellátás, nyugdíjszerű szociális ellátás, egészségbiztosítási ellátás együttes összege nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét, azaz 57 000 forintot. •és állandó lakóhelyén csak hagyományos módon – ingyenesen és előfizetői szerződés nélkül – televíziózik

azaz kizárólag olyan televíziója van, amelyet hagyományos szoba- vagy tetőantennával használ, és mindössze az m1, az RTL Klub, a tv2 és esetleg egy helyi televízió műsorait fogja (úgynevezett: analóg földfelszíni vétel).

Ha az igénylési címen egy háztartásban többen is megfelelnek a fenti igénylési feltételeknek, akkor közülük csak egy személy igénylése fogadható el. Egy háztartásba ugyanis csak egy támogatás adható.

Az NMHH létrehozta az ún. rászoruló felhasználók nyilvántartását, amelyben azok szerepelnek, akik a fent jelzett szociális, illetve nyugellátások valamelyikében részesülnek. Az NMHH a rászorulók adatait 2012 novemberében kérte meg az adatszolgáltatóktól (MÁK, ONYF, helyi önkormányzatok). Ez alapján a hatóság felmérői két ütemben, a lekapcsolási időpontokhoz igazodva

I. ütem 2013. június 15-ig,

II. ütem 2013. augusztus 31-ig

felkeresik a rászorultakat, hogy tájékoztatást nyújtsanak a digitális átállásról, az állami támogatásra való jogosultság feltételeiről, az igénybe vehető választható támogatási formákról, és segítsenek az erre vonatkozó igénylőlap kitöltésében. Az Ön lakóhelyén jelzett lekapcsolási időpontot az alábbi linken tudja megtekinteni:

http://www.digitalisatallas.hu/mikor

Az a rászoruló, aki az állami támogatás lehetőségéről a felmérők közreműködésével nem szerzett tudomást, illetve az a rászoruló, aki 2012. november 15.-e után vált rászorulttá, 2013. április 30. napjától nyújthat be igénylőlapot a támogatás igénylése céljából.

Az igénylőlap és annak kitöltéséhez kapcsolódó fontos és elolvasásra szánt anyagokat a jobb oldali menü, letölthető dokumentumok ablakában gyűjtöttük össze. A weblapról letölthető igénylőlap választása esetén az Ön állandó lakhelyén elérhető, igénybe vehető támogatási formákról a digitalistv@nmhh.hu címen, illetve a 06-80/38-39-40-es ingyenesen hívható számunkon tudunk Önnek felvilágosítást adni.

A fent megadott elérhetőségeken igénylési egységcsomag is kérhető, melyben a személyre szabott támogatási formákról nyújtott tájékoztatás mellett bérmentesített borítékot is küldünk az igénylőlap mellé.

Igénylőlapot az igénylő igénylési címe (állandó lakóhelye) szerinti lekapcsolási időpontot követő 30. napig van módja beküldeni az NMHH számára.

Az igénylőlapokat az alábbi címre kérjük megküldeni:

Nemzeti Média – és Hírközlési Hatóság

Debrecen

Pf.: 230/1

4001

Az állami támogatás a közszolgálati műsorok (m1, m2, Duna, Duna World) vételét biztosítja és nem pénzbeli juttatás. Az új, digitális adások vételét lehetővé tevő eszközök (antenna, kábel, dekóder) telepítésének támogatását jelenti.

Amennyiben úgy találta, hogy megfelel a fent ismertetett igénylési feltételeknek, és szeretné igényelni az állami támogatást, vagy szeretné megtudni, hogy szerepel-e a rászorultak nyilvántartásában, – akkor kérjük, hogy az igényléshez szükséges további személyre szabott információért hívja ingyenes zöldszámunkat.

INGYENES ZÖLDSZÁM: 06-80/38-39-40