Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ismét szociális malacot osztottak

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=o8r8trOQKO8] 2011-ben 5 malackával többet tudott biztosítani az önkormányzat az 1999-ben indult „szociális malac” akcióban. Így 25 malacot kaptak péntek (2011. július 11.) reggel a szűkölködő családok Szentesen.

Több mint tíz éve bevált a támogatásnak ez a formája: a város szerződést köt a disznó gazdájával, ellenőrzi a tartást, a tápot is adja, amíg a jószág el nem éri a mázsás súlyt. Tavaly 20, idén 25 malacot osztottak szét. Az osztásnál a szociális helyzetet és a gyermekek számát is figyelembe vették, valamint minden körülményt mérlegeltek.

Ismét szociális malacot osztottak
Ismét szociális malacot osztottak

Az önkormányzat ezt a természetbeni juttatást a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás terhére biztosítja, amely a költségvetésbe minden évben be van tervezve, és különféle ellátásokra fordítják. Lencséné Szalontai Mária tájékoztatása szerint olyan rászoruló családokat választottak ki a szociálpolitikai osztály rendszeréből, akik a helyi rendelet értelmében megkaphatták ezt az 50 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást.

Előzetesen felmérik a család helyzetét és azt, hogy egyáltalán el tudják-e helyezni az állatot. Az sem kizáró ok, ha valaki emeletes házban lakik: rokonnál, barátnál is kereshet egy szabad ólat. Az önkormányzat szerződést köt a kiválasztottakkal, a tápot is biztosítják, ameddig a malac eléri a 100 kilós súlyt.

A polgármesteri hivatal munkatársai nyomon is követik a malacok fejlődését. A legtöbb hízót karácsony előtt vágják le.