Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Folytatódik a Studium Generale tehetségsegítő program középiskolásoknak

Studium Generale Szentes
Studium Generale Szentes

A tudás befektetés a jövőbe

Középiskolás diákok tanulmányait segítő programot indított el Szentes város Önkormányzata 2013. januárjában Studium Generale névvel. Az első félév sikeresen lezárult, a diákok, tanárok körében méltán népszerű képzés folytatódik a 2013-14-es tanévben.

A Studium Generale kifejezés nem újkeletű. Eredete a középkorra nyúlik vissza. Nevesebb tanárok köré ifjak tömegei sereglettek, hogy előadásaikat hallgathassák, így fokozatosan létrejött a hallgatók és a tanárok szabad egyesülete, a studium generale, az “universitas”, azaz a mai egyetem őse. Az idők során a Studium Generale tartalmi változásokon ment keresztül,  a kifejezés ma egyszerűen egyetemes tanulmányokra utal.

A Szentesen elindított program szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a 11.  és a 12. évfolyamos középiskolás diákok, élve a felkínált lehetőséggel, a tanulmányi munkában a lehető legtöbbet tudják kihozni magukból, tudatosodjon bennük az érzés, hogy felelősek saját magukért, és  hogy szorgalommal, kemény, kitartó  munkával sikeresen vehetik az akadályokat, esélyt adhatnak maguknak nem csak a sikeres érettségi vizsga letételére, hanem az eredményes egyetemi tanulmányokra is!

Az S. G. program minél eredményesebb működtetése érdekében Szentes Város Önkormányzata és a Szegedi Tudományegyetem együttműködési megállapodást kötött, melynek értelmében már az elmúlt félévben élő munkakapcsolat alakult ki egyetemi oktatókkal, előadások és laborgyakorlat formájában.

A  szentesi kezdeményezés, az SG program fő célja, hogy esélyt adjon a tehetséges, tanulni vágyó szentesi, vagy Szentesen tanuló középiskolás fiataloknak néhány tudományágban az elmélyültebb tudás megszerzése érdekében.  A délutáni kurzusokat matematika, biológia, fizika, kémia, gazdasági alapismeretek tantárgyakból biztosítjuk. Mivel a diploma átvételének gyakran akadálya a nyelvvizsgabizonyítvány hiánya, ezért bónuszként egy idegen nyelvből is elmélyíthetik tudásukat a diákok. A program heti 2 tanórát biztosít számukra minden tantárgyból. Maximálisan két szaktárgy és egy idegen nyelv választható. Idegen nyelv pedig csak abban az esetben, ha a diák legalább egy szaktantárgyat választott!

Nagyon fontos cél az is, hogy ennek a befektetésnek az esélye minden tehetség számára adott legyen, a programban való részvétel ne függjön a család anyagi helyzetétől. Célunk az esélyegyenlőtlenségek csökkentése. Szentes városa eddig is sokirányúan segítette a hátrányos helyzetű fiatalok tanulási lehetőségeit, ezzel a programmal egy újabb esélyt adó utat nyitott meg.

A tudás befektetés a jövőbe. A tudás ad lehetőséget a fiatalnak arra, hogy többre és messzebbre jusson, mint szülei, a társadalomnak pedig arra, hogy ne merevedjenek el struktúrái, ne induljon el a kasztosodás útján.

A tanítási órák elméletileg ingyenesek, azonban szimbolikus hozzájárulást, óránként 150 Ft-ot, egy kis gömb fagylalt árát  kérjük a szülőktől, mely összeg, szabályzatban meghatározott módon,  ösztöndíj formájában visszaigényelhető lesz a már egyetemista diák által. A szociálisan rászoruló családok pedig, kérelem benyújtása esetén, ezen összeg befizetése alól is mentesülhetnek.

Az országban egyedülálló helyi kezdeményezés  támogatói:  Szentes város Önkormányzata, a Hungerit Zrt., a MetalCom Zrt., az Árpád-Agrár Zrt., a Délkertész és a HK Ceram Kft.

A Studium Generale program működtetője a Szentes Városért Közalapítvány.

Dr. Bácskainé Fazekas Márta s. k.

programvezető