Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Európa Plakett Szentesnek

Az Európa Plakett átadása
Az Európa Plakett átadása

Az Európa Díj Albizottsága 2009. április 27-én Strasbourgban tartott ülésén úgy határozott, hogy az Európa Tanács Európa Plakett díját más, az európaiság eszméjének szolgálatában tevékenykedő városok mellett Szentes városának ítéli oda.

A plakettet Victor Ruffy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tiszteletbeli tagja 2009. szeptember 19-én adta át Szirbik Imre polgármester úrnak a Térfesztivál rendezvény keretében.

A díj egy olyan kitüntetési rendszer harmadik fokozata, amelyet következő lépésként az Európa Nagydíj, az Európa Tanács legrangosabb kitüntetése követ. A díjazottak között olyan települések, önkormányzatok szerepelnek, amelyek sokat tettek az európaiságért, az együttműködésért, az Európában élők békéje, biztonsága, fejlődése és jövője érdekében, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a testvérvárosokkal való együttműködésre Európa-szerte, ahol fesztiválok, tanulmányok vagy idegenforgalom okán szövődnek az európai kapcsolatok.

Az Európa Plakettet évente 8-10 európai városnak ítélik oda. A pályázati anyagban többek között az önkormányzati szervezetekben való részvétel, a kiemelkedő testvérvárosi tevékenység, a személycsere-programok, a különböző találkozók, az európai események szervezése, a konkrét karitatív munka, valamint az európai eszme terjesztése szerepelt.