Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Átadták a dísz-szórókutat

Dísz-szórókút a Kálvária temetőben
Dísz-szórókút a Kálvária temetőben

Közel 12,5 millió forintos értékben dísz-szórókutat üzemeltek be a szentesi Kálvária temetőben. A szóróparcella kialakítására az önkormányzat 9,3 millió forintot nyert, illetve 25 százalékos önrésszel járult hozzá a beruházáshoz. A szabadtéren elhelyezett dísz-szórókút teljesen automata, téli üzemeltetésre is van lehetőség. Hazánkban összesen 10 településen van lehetőség a halotti hamvak szórásos temetésére, száraz szórására pedig összesen három temetőben, Miskolcon, Ebesen és most már Szentesen.

A hamvak egy 8 köbméteres tartályba kerülnek, ezzel mintegy 4000 díszszórókutas temetésre nyílik lehetőség a Kálvária temetőben. Az új szolgáltatás ugyanannyiba kerül majd, mint az urnás temetkezés (18 500,-Ft + áfa), azonban nem kell tíz évente megújítani, mint az urnahelyet.

A hagyományos halottak napi városi megemlékezések keretében mutatták be a Kálvária temető új, és a dél-alföldi régióban egyedülálló szolgáltatását. A változó temetkezési kultúra hozta létre az igényt a dísz-szórókút beüzemelésére. A temető díszsírhelyeinél alakítottak ki szóróparcellát, itt található a készülék. A megemlékezésen Paulovics Tamás szavalata és Andor Csilla éneke között Kovách Péter református lelkipásztor osztotta meg halottak napi gondolatait a hallgatósággal. Az ünnepség folytatásában beindították a dísz-szórókutat, melyből impozáns látványt nyújtva, zenei kísérettel törtek fel a vízsugarak. A pontosan 72 vízsugár dekoráció a temetésen a hamvak a szóró urnába egy speciális üvegcsövön keresztül hullanak a végleges nyughelyül szolgáló tárolóba.

Évek óta kereste a megoldást az üzemeltető Városellátó Intézmény, hogy itt, az urnasírhelyek által körbezárt, eredetileg is szóróparcellának szánt területen megvalósuljon egy hasonló létesítmény, tudtuk meg Czirok Jánosnétól. A műszaki osztály vezetője elmondta: az üzemeltető látókörébe került a szerkezetet gyártó cég, és tartották is a kapcsolatot, de nem volt önkormányzati forrás a megvalósításához. Nemrég döntött a képviselőtestület arról, hogy pályázati segítséggel létrejöhet a rég várt temetkezési forma. A Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács által a helyi önkormányzatok feladatellátásának színvonaljavítására 75 százalékos támogatottsággal sikerült megvalósítani az összesen 12, 3 millió forintba kerülő dísz-szórókutat.