Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Terv a vállalkozói falu

A 9 legütősebb vállalkozói kedvezmény Bocskay István ismertette
A 9 legütősebb vállalkozói kedvezmény Bocskay István ismertette

Kilenc vállalkozói kedvezménnyel – ezek közül három pályázati lehetőség – kívánja segíteni a mikro-, kis- és középvállalkozókat az önkormányzat. A három pályázati program biztosításához az önkormányzat hitelt vesz fel, melyet kamatmentesen ad tovább a vállalkozóknak. A város vállalja magára a hitel összes költségét, köztük a kamatokat, a szerződéskötést, a garanciális elemeket – jelentette be a sajtótájékoztatón Szirbik Imre polgármester, aki a jelen lévő Horváth István képviselővel, kamarai elnökkel együtt bíztatja a vállalkozókat a lehetőség kihasználására.

Szirbik Imre polgármester, Horváth István képviselővel
Szirbik Imre polgármester, Horváth István képviselővel

A képviselő-testület több forduló után, átalakítva elfogadott egy gazdaságfejlesztési feladatrendszert, mellyel főként az egyéni, mikro-, kis- és középvállalkozókat kívánják megszólítani. Az önkormányzat célja a változások rugalmas követése, az intézkedés hatásának szélesítése, a gazdasági világválság ellensúlyozása, a Vállalkozói Falu kialakítása, betelepítése. Utóbbi, azaz Szentes Ipari Park általános infrastruktúra és üzleti környezet fejlesztése című projekt a DAOP-1.1.1/A-2008-0021 program keretében zajlik, 181.723.770 forintos uniós és állami támogatással. Célkitűzés az is, hogy az Ipartelepi út mellett található Vállalkozói Faluban a nagyvállalatok mellett a kisebb vállalkozások is telephelyet hozzanak létre.

Októbertől egy átfogó, új programmal kívánja ösztönözni a vállalkozások beindítását, Szentesre telepítését, és ezzel újabb munkahelyek létrehozását az önkormányzat. Kilenc kedvezményt jelentett be és ismertetett Bocskay István, a polgármesteri hivatal ipari park referense. Az egyik ilyen kedvezmény, hogy ingatlan értékesítése esetén támogatnák a munkahelyteremtést. Ennek mértéke minden újonnan foglalkoztatott, teljes munkaidős munkavállaló esetén már az első főtől kezdve, új munkahelyenként a vállalkozás havi átlagbérének háromszorosáig, maximum 500 ezer forintig terjedhet. Egy másik kedvezményt azok kapnak, akik már korábban vásároltak Szentesen ingatlant. Ők egy újabb ingatlan megvásárlása, és beruházás esetén az ingatlan árából 20 százalékos nettó árkedvezményt kapnak, amely minden egyes plusz foglalkoztatás esetében 2 százalékkal emelkedik.

A Vállalkozói Falu terve
A Vállalkozói Falu terve

Újabb lehetőséget kapnak azok a cégek is, akik a beruházás megvalósítása kapcsán, számlákkal és szerződésekkel igazoltan legalább a nettó beruházási (kivitelezési) érték 50 százalékának megfelelő mértékben szentesi vagy Szentesi kistérségi vállalkozások számára adnak munkát. Számukra csökkentett adófizetést biztosítanak. Ezen kívül (4. kedvezmény) az önkormányzat a logisztikai jellegű beruházások ösztönzésére halasztott fizetési határidejű telekvásárlási lehetőséget biztosít. Minden egyes ilyen célú vásárlás esetén a halasztás ideje 2 év.

Pályázati lehetőséget is hirdet az önkormányzat gazdaság-és kereskedelemfejlesztési témában. A visszatérítendő kamatmentes pénzügyi támogatás mértéke 3 millió forint. A támogatásból 36 havi futamidővel legfeljebb a beruházás, fejlesztés értékének, az elfogadott költségeknek az 50 százaléka finanszírozható. Egy másik pályázati lehetőséget jelent a munkahelymegtartó támogatás elnyerésére kiírt program. Ez azoknak a vállalkozásoknak a segítését célozza meg, amelyek 3-15 fő foglalkoztatottal működő, forrás és eszközszegény vállalkozások és más támogatási formát bizonyíthatóan nem tudtak igénybe venni vagy azok sikertelenül zárultak. Szintén pályázattal (visszatérítendő kamatmentes kölcsönnel) támogatják a jövőben az innovációt, melybe beletartoznak azok a vállalkozások is, amelyek szerkezetében, működésében új dolgok valósulnak meg. A pénzügyi támogatás mértéke itt maximum 5 millió forint, legfeljebb 36 hónapos futamidővel és a projekt értékének maximum 50 százaléka finanszírozható a támogatásból.

Akciós lehetőség, hogy az önkormányzat, kihasználatlan ingatlanjait bérbe adja a helyi kis- és középvállalkozásoknak kedvezményes áron. Az akció 6 hónapos, meghatározott időre szól és a gazdasági válságból való kilábalás függvényében meghosszabbítható.

Végül pedig az ügyintézési átfutási idők lerövidítése érdekében mentor-szolgáltatást hoznak létre vállalkozók számára, melynek célja, hogy a hivatalos beadványok megfelelően legyenek előkészítve és így segítsék elő a gyorsabb ügyintézési átfutási időt.

A gazdaságfejlesztési feladatrendszert a képviselő-testület november végi, soros ülésén rendelet formájában tárgyalja. A rendelet megalkotásával párhuzamosan – mivel utófinanszírozott a rendszer – megtörténik a közbeszerezési eljárás kiírása a bankok számára. A vállalkozói pályázatokat várhatóan még idén kiírják, és legkésőbb tavasszal megkezdődhetnek a kifizetések is. Az önkormányzat évente 50 és 100 millió közötti forrást vesz fel a program biztosítására, három éves feltöltéssel. Ez azt jelenti, hogy a hitel kamat- és egyéb terhe évente 10-15 millió forint lesz.

A 9 legütősebb vállalkozói kedvezmény ITT tekinthető meg részletesen!