Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Vis maior hitelprogram gazdáknak

Vis maior hitelprogram gazdáknak
Vis maior hitelprogram gazdáknak

A nemzeti kárenyhítési rendszerbe történt kárbejelentések, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz érkezett vis maior bejelentések alapján a természeti csapással sújtott gazdaságok száma meghaladja a 26 ezret, a károsodott mezőgazdasági területek nagysága pedig a 790 ezer hektárt. A gazdaságok jelentős része oly mértékben károsodott, hogy állami beavatkozás nélkül további működőképességük kérdésessé vált.

Az MFB Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogramból a mezőgazdasági termelők kedvezményes, éven túli forgóeszköz hitelt vehetnek fel, amelynek keretösszege összesen 6 milliárd Ft. Hitelkérelmet a vis maior igazolással, vagy az agrárkár enyhítő juttatásra vonatkozó igazolással rendelkező mezőgazdasági termelők nyújthatnak be.
A hitelösszeg ügyfelenként szántó és legelő után legfeljebb 200 000 forint hektáronként, ültetvény után legfeljebb 500 000 forint hektáronként, állatok után legfeljebb 200 000 forint.

A hitel összege 1 – 50 millió forint között lehet.
A hitel futamideje maximum 5 év, amelybe az 1 év türelmi idő is beletartozik. A forinthitel kamatának mértéke jelenleg mintegy 6%.