Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Terjedő téli belvíz

Terjedő téli belvíz
Terjedő téli belvíz

Ma már nehéz volna vitatni azt, hogy megváltozott az időjárás. A mediterrán, teljesen új típusú esőfrontok, a Kárpát medence peremén hullámot vető, visszakanyarodó frontok egymást váltva, szinte folyamatosan jelentkeznek. Az idén eddig az átlagos csapadék háromszorosa, az eddigi maximális csapadék kétszerese esett le.

Szentes belterületén a szennyvízhálózat növekedésének és a csapadékárok-hálózat folyamatos rendezésének köszönhetően nincsenek veszélyben lévő utcák. Ahol pedig a lakosok és a közmunkások kitisztították az árokfeneket, kijavították a kapubejárókat, nem okoz gondot a csapadékvíz elvezetése. Sok azonban az olyan egyedi panasz, ahol elég lenne, ha a lakosok kitakarítanák az árkokat és átereszeket. Jövő évre már van elnyert pályázati forrás a maradék probléma megszüntetésére. Szükség van azonban arra, hogy a lakosok maguk is mindent megtegyenek azért, hogy az ingatlanjaik ne károsodjanak.

Nem ilyen kedvező a helyzet a város belterületi határain és külterületi részein.
Több ezer hektáron jelent meg a belvíz illetve vizesedett fel úgy a föld, hogy nem lehet megművelni. A belvízcsatornák és művek máris túlterheltek. Szükségessé vált, hogy a gazdák időben gondoljanak állataik, gépeik és vegyszereik biztonságos elhelyezésére. Jelenleg 1. fokú belvízvédelmi készültség van. Folyamatos az együttműködés a Tűzoltóság, a Városellátó Intézmény, a Polgári Védelem, a Vízügyi Igazgatóság Szakaszmérnöksége, a Vízgazdálkodási Társulat, valamint a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya között.