Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Újra várható az almatermésűek tűzelhalása

Tűzelhalás
Tűzelhalás

A Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatóságsága az alábbi felhívást teszi:

Az idő melegre fordulásával a megyében működtetett előrejelző műszerek értékelése alapján 2010. április 28.-án az almástermésűek tűzelhalásáért felelős Erwinia amylovora baktérium fertőzése várható.
A baktériumos fertőzés fő gazdanövényei a rózsafélék család almástermésű alcsaládjába tartozó nemzettségek: az alma, körte, birs, naspolya, galagonya, tűztövis, madárbirs és a berkenye. A baktériumos fertőzés különösen ott veszélyes, ahol a rezes lemosó permetezések elmaradtak az idei kora tavaszon.

A védekezést a virágzó növényeknél (pl. alma, körte) az Aliette 80 WP készítménnyel lehet elvégezni. A késői virágzású növényeknél (pl. birs, naspolya) még a réztartalmú készítmények is használhatók. Felhívjuk a figyelmet, hogy a réztartalmú készítmények virágzás idején terméskötődési problémát okozhatnak. Kérünk minden érintett termelőt a védekezés időbeni elvégzésére, ugyanis a megkésett védekezés már hatástalan. Amennyiben május-június hónapban megjelenik a betegség miatti hajtáshervadás, az ellen már csak a beteg részek szakszerű eltávolításával lehet védekezni.