Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Új informatikai rendszer segíti az iskolai étkeztetés nyilvántartását

2023. szeptember 1-től indul az iskolai étkeztetéssel kapcsolatos új, egységes online rendszer. A tankerület a napokban papír alapon eljuttatja a regisztrációs adatlapot a szülőknek, amit május 28-ig kitöltve vissza kell juttatniuk az iskolába vagy a Szentesi Intézmények Gazdasági Szervezetéhez, a Vásárhelyi út 12. szám alá. Ezután a megadott e-mail címre küldenek egy linket, ezzel lehet beregisztrálni az informatikai rendszerbe, és ezen keresztül tudnak majd étkezést igényelni, lemondani és fizetni szeptember 1-től.

Ez év február közepén Szabó Zoltán Ferenc polgármester a városban működő általános iskolák esetében a Szentesi Intézmények Gazdasági Szervezetét (SZIGSZ) jelölte ki arra, hogy a diákok által igénybe vett étkezések térítési díjait személyenként tartsa nyilván, illetve azokat szedje be. Korábban ezt a feladatot az általános iskolákban dolgozó iskolatitkárok látták el. Vida-Szűcs Istvánné intézményvezetőtől megtudtuk, hogy a feladat ellátásához akkor a SZIGSZ-nek sem a személyi, sem a tárgyi feltételei nem voltak meg, ezek megteremtése azóta folyamatban van. A fentiek miatt a feladatok átvétele szakaszosan tudott megvalósulni.

Ebben a tanévben még:  

  1. Az iskolatitkároknál lehet megrendelni és lemondani az étkezést, a létszámváltozást, az étkezés napi megrendelését a konyha felé még ők végzik.
  2. A Koszta József Általános Iskola és a Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói 2023 márciusától kezdődően a Vásárhelyi út 12. szám alatt lévő SZIGSZ irodában tudják kifizetni a gyermekek étkezési térítési díját készpénzben vagy bankkártyával. A Deák Ferenc Általános Iskolában, a Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és a Terney Béla Kollégium esetében változatlanul történik az étkezési díjak befizetése ebben a tanévben, viszont szeptember 1-től ezekre az intézményekre is vonatkozik az egységes online rendszer.
  3. A számlázás alapján átutalással történő étkezési díj fizetése – mivel az adminisztrációja lényegesen több időt vesz igénybe, mint a készpénzes fizetésé – jelenleg csak szűk körben történik. Aki nem tudja megoldani a térítési díj készpénzben történő befizetését, megoldják, de elsősorban a készpénzes fizetésre tudnak iskolánként 1-1 hetet biztosítani, amit az adott iskolákban ki is hirdetnek. Természetesen, akinek a meghirdetett időpont valami miatt nem felel meg, nyitvatartási időben bármikor fogadni tudják.
  4. Egy étkeztetési és térítési díj beszedési, nyilvántartási rendszer vásárlása megtörtént, betanulása, az adatok feltöltése és a rendszer teszt üzeme folyamatban van. A tervek szerint éles üzemű használata 2023.09.01-től tud megtörténni. Ez a rendszer majd kezelni tudja az online kapcsolattartást a szülőkkel. Ehhez regisztrálniuk kell egy online felületen, ahol a programba belépve étkezést tudnak rendelni és lemondani, valamint bankkártyával ki tudják fizetni a térítési díjat. A bevezetésre kerülő rendszerhez szükség lesz a gyerekek OM azonosítójára, és a szülők, gondviselők e-mail címére, ahová a SZIGSZ elküldi a regisztrációhoz szükséges linket, később pedig a rendszer oda küldi ki a megrendelés visszaigazolásokat, számlákat, fizetési igazolásokat stb.

2.) A SZIGSZ honlapjának fejlesztése is folyamatban van, a tervek szerint legkésőbb 2023.07.01-től élni fog, ahonnan a szülők folyamatosan tájékozódhatnak az étkeztetéssel kapcsolatos információkról. Elsődlegesen a portálon keresztül szeretnének kapcsolatot tartani a szülőkkel, de az ügyfélszolgálaton is szívesen állnak rendelkezésre munkaidőben: hétfőtől csütörtökig 730-tól 1130-ig és 1300-tól 1500 óráig, pénteken 730-től 1130-ig. E-mail cím: menza@szigsz.hu

A telefonszám jelenleg: 63/314-381, de a későbbiekben külön telefonszámot szeretnének üzemeltetni az ügyfélszolgálathoz.

Felhívják mindazok figyelmét, akik nagy összegű hátralékot halmoztak fel, hogy a portálon keresztül 2023.09.01-től csak abban az esetben tudnak rendelést leadni, ha a hátralékot és az akkori rendelés összegét egy összegben bankkártyás fizetéssel rendezik. Akik szeptembertől igénybe kívánják venni az étkezést az iskolában, még ha részletfizetéssel is, de próbálják rendezni a tartozásukat.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy szociális rászorultság esetén az Önkormányzat Szociális Irodájához fordulhatnak segítségért.

Az alábbi linkeken keresztül érhetik el a kitöltendő adatlapokat (PDF formátum):

Adatfelvételi lap a közétkeztetés igénybevételéhez

Adatvédelmi tájékoztató_végleges

Nyilatkozat az étkezési kedvezmény igényléséhez