Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Szentes a Szigligeti Süllőfesztiválon

Szentes a Szigligeti Süllőfesztiválon
Szentes a Szigligeti Süllőfesztiválon

2014. október 23-26-ig került megrendezésre a Szigligeti Süllőfesztivál, amelyet 2006 őszén rendezték meg először hagyományteremtő szándékkal a Szigligeti Turisztikai Egyesület szervezésében.

Idén ősszel az a megtiszteltetés ért minket, hogy Szentes városa bemutatkozhatott ezen a rendezvényen, amelyre több ezer vendég érkezett.

A város ezen felkérésnek eleget téve 2014. október 24-én a fesztiválon bemutatkozott a Pengető Citerazenekar, a Jövőnkért Néptáncegyüttes, a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány gitárcsoportja.

Minden szentesi nevében elmondhatjuk, hogy a fellépők rendkívül színvonalas, kulturált, minőségi műsort adtak elő, méltán lehetünk rájuk büszkék – ez úton is köszönjük a fellépést.

Az időjárás idén nem kedvezett, az eső egész nap esett, ennek ellenére sok érdeklődő volt. A műsorok előtt forró szentesi gombóclevessel, valamint szentesi kemencében sült csíramáléval kínáltuk meg az érdeklődőket, akiknek lehetőségük volt a Szentesről szóló kiadványok megtekintésére is.

A szentesi csíramálé sok érdeklődőt vonzott, többen kérték el a receptjét, és volt olyan is, akiben régi gyermekkori emlékeket idézett fel. Köszönjük a felajánlást a szentesi kemencében sült csíramálé készítőinek, Kardos Évának és Füsti-Molnár Lászlónak.

A finom falatok kóstolása közben a gyerekek kipróbálhatták új kiadványunkat, a Szentesi kifestőkönyvet, ami nagy sikert aratott, sokan otthon lévő gyermekeiknek, unokáiknak is vittek a fesztiválra készült kulcstartó és hűtőmágnes mellett.

A fesztivált Szirbik Imre Szentes város polgármestere és Balassa Balázs Szigliget polgármestere nyitotta meg. A két polgármester beszélt Szentes-Szigliget évtizedes kapcsolatáról, a régóta működő diáktábor sok szentesi számára egyet jelent a Balatonnal.

Az ünnepélyes megnyitó és hal-áldás után a Szigligeti Gyöngyvirágok néptánccsoport műsora következett, ez után kerültek sorra városunk produkciói.

Elsőként a Pengető citerazenekar lépett színpadra, akik Magyarország több tájegységét is megismertették zenéjük által. A nézőközönség nagy tapssal jutalmazta őket vidám műsoruk után.

A citerásokat a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola néptáncos tanulói követték, felkészítőjük Bagi Ferenc néptáncpedagógus, koreográfus, főiskolai mentortanár.
Műsoruk alatt bíztatásként végig tapsolt a közönség, jó hangulatú táncuk, csodaszép ruhájuk, mosolygós arcuk kitűnő hangulatot teremtett.

Ezt követően a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány lépett színpadra, elsőként az Alapítvány elnöke, Ombodi Csilla pár szóval bemutatta munkájukat, majd Seres Antal szóló énekét hallgathatták meg az érdeklődők. Az egészséges, és gyógyulófélben lévő gitáros-énekes tanítványok ezután léptek színpadra. A műsor közben az Alapító, Seres Antal sokat beszélt – sokszor nehéz – munkájáról, ami miatt több néző elérzékenyült. A jó hangulatú fellépést vastapssal jutalmazták a nézők.

Fontos, hogy egy érdeklődő hogyan lát bennünket, ez egy remek alkalom volt arra, hogy Szentes városa bemutatkozhatott, próbáltunk olyan programokat összeállítani, ami Szentesnek egy kulturális szigetét mutatta be. Ez egy összefogás, hogy megmutassuk magunkat, a kultúránkat akár a néptánccal, a citerazenekarral, ők magas színvonalat képviselnek, valamint az Alapítvány által képviselt célokat.

Egy ilyen meghívásnak eleget tenni olyan lehetőséget biztosít, hogy ne csak a bemutatkozó anyagaink által, hanem személyes beszélgetések közben megismerhessék városunkat. Személyesen tudtunk beszélgetni, kapcsolatot építeni, meg tudtuk ismertetni a város egyéb értékeit is, a sportprogramokat, a részben már megújult, megújuló strandról is informáltuk az érdeklődőket. Lehetőség volt beszélgetni a város életéről, és kérdéseket is tettek fel az érdeklődők.

Ez úton köszönjük a résztvevőknek, hogy vállalták a város képviseletét és növelték jó hírét.