Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Szakcsi Trió Szentesen

Szakcsi Trió Szentesen
Szakcsi Trió Szentesen

A Hangversenyközpont életében kiemelt ünnep, mikor élő legendákat köszönthet színpadán. Szakcsi Lakatos Béla arról álmodozva kezdett kilencéves korában zongorázni, hogy híres zeneszerzővé és a klasszikus zene jeles interpretálójává váljon. Ám miközben elvégezte a Bartók Béla konzervatóriumot, megismerkedett a jazzel, s ez az élmény elterelte további klasszikus zenei tanulmányaitól. 1970-ben Pege Aladár kvartettjével a Montreux-i Jazzfesztivál II. díját nyerte el, s ezzel megnyíltak előtte a nemzetközi jazz-színtér kapui.

Zürichtől Varsóig, Nürnbergtől Belgrádig, Észak-Amerikától Ázsiáig a legrangosabb fesztiválokon lépett fel. A külföldi zenészekkel való együttműködéséből az ütős George Jindával közös lemezek tűnnek ki – a George Jinda és Chieli Minucci alkotta Special EFX szólistájaként Szakcsi tizenegy korongon szerepelt szerzőként, illetve előadóként -, a nyolcvanas évek derekán ezeknek köszönhetően köthetett szerződést az amerikai GRP kiadóval (Sachi, 1988; Mystic Dreams, 1989; Eve of Chance, 1992; Straight Ahead, 1994).

Chick Corea többször is méltatta Szakcsi szerzői és előadói kvalitásait, aki napjainkig a műfaj olyan nagyságaival játszott együtt, mint Bob Mintzer, George Jinda, Lionel Cordew, Chieli Minucci, Peter Bernstein, John Patitucci, Jack De Johnette, Carmen Jones, Frank Zappa, Art Farmer, Mark Ledford, Dave Weckl, Omar Hakim, Terri Lyne Carrington, Marvin “Smitty” Smith, Jay Leonhart, Gerald Veasley, Victor Bailey, Randy Roos, Zoller Attila, Rodney Holmes, David Sanchez vagy Mike Richmond.

Mindazok számára, akik figyelemmel kísérték a Liszt- és Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla munkásságát kitűnhetett, hogy – példaképe, Leonard Bernstein “útmutatása” szerint – egyaránt otthonosan mozog valamennyi zenei műfajban. Szentesi koncertje alkalmával nem kisebb nemzetközi sztárok a partnerei, mint Egri János és Kőszegi Imre, kiknek munkássága, profizmusa, végtelen zenei szenzitivitása és megszállottsága a dicsőség és büszkeség fellegvárába emelte a Magyar jazzt. Az, hogy ez a világszínvonalú formáció színpadra lép városunkban, maga a csoda!
Jöjjön, s merüljön el a világsztárok magával ragadó művészi interpretációjába!