Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Sajtóközlemény

Városháza díszterme
Városháza díszterme

Szentes város Önkormányzata 2011. augusztus 15.-i testületi ülésén kiemelten fontos, a város lakosságát és költségvetését jelentősen érintő döntéseket hozott.

Az év májusához képest csökkenés történ az önkormányzati iskolák tanulói létszámában. Ennek következtében az akkor tervezettekhez képest kevesebb osztály indul és ez a helyzet pedagógus létszámcsökkentést, kell, hogy jelentsen. A létszámcsökkenés nyugdíjazással megoldható. Ezt a helyzetet az ellenzéki képviselők első nekifutásra nem, az ülés végén újra napirendre téve azonban 11 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadták. Így az állami normák folyósításának feltételeit figyelembe véve a város több milliós feleslegessé vált kiadástól szabadult meg.

Egy másik napirend kapcsán az ellenzéki képviselők ellenszavazatai miatt a város, pontosabban a városi tulajdonú SzVSz Kft, gazdálkodását 12 millió forinttal terhelő döntést hozott a testület. A kormány által ez évben hozott gáztárolási költségeket előíró rendelet miatt, a távhőszolgáltatásban vezetékes gázt fogyasztók távhőár alapdíjába a kapacitási díjat, a be- és kitárolási díjat is beszámítják, így azt meg kell fizetni. Szentesen a nem egészen 3 millió forintos gázdíjhoz 12 millió forintot akkor is ki kell fizetni, ha egy csepp gázt sem használunk fel. A javaslat szerint ez az érintett fogyasztóknak, lakásonként 4 % áremelkedést jelentett volna, ami havi mintegy 400 forintot takar átlagosan. A testület az emelést nem támogatta, így a díj megfizetésére helyi-közösségi forrásokat kell találni.

A képviselő-testület egyhangú döntése értelmében a lakosság egészségi állapotának javítását célzó szűrőprogram indul Szentesen. A kezdeményezés a helyi orvosok összefogásán alapul. Ebben a leggyakoribb betegségekkel kapcsolatos vizsgálatok szerepelnek. A program megvalósítására, mintegy 6 millió forintot fordít az önkormányzat. Ez az összeg legfőképpen annak köszönhető, hogy a fiatal lányok ingyenes HPV vírus elleni védőoltására elfogadott költségvetési keretben, kiváló pályáztatási munka eredményeként, jelentős megtakarítás lett elérve. A program vezetője dr. Chomiak Waldemar az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke.