Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

November elején folytatódik

Szűrőprogram plakát
Szűrőprogram plakát

November elején folytatódik Az egészség a célkeresztben – A szentesi lakosság egészségi állapotának javítását célzó program.

November 9-én, szerdán 17 órától a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése témakörben. November 12-én, szombaton a háziorvosi rendelők adnak helyet 10 és 17 óra között a következő egészségügyi szűrésnek. Szombaton sor kerül vércukor, vérnyomás és koleszterin mérésre, testömegindex és testzsírindex, szív- és érrendszeri rizikó mérésére, és a megjelentek kitölthetik a Findrisk-tesztet.

Hogy miért ezeket a területek kerülnek sorra a programban?

A szív- és érrendszeri betegségek és megelőzésük azért került célkeresztbe, mert Magyarországon napjainkban az összhalálozás több, mint 50 százalékáért ezek a betegségek felelnek. Fontos a tünetek és a betegségek kialakulását elősegítő rizikófaktorok megismerése, hogy tudjunk védekezni ellenük, vagy időben történő felismerés esetén korai kezelésük is megkezdhető legyen. Ebben kiemelt helyet foglalnak el a szűrővizsgálatok, amelyek között vérnyomás, vércukor, vérzsírok és testsúlymérés alapján életmódbeli tanácsokat, vagy orvosi segítséget kaphatnak. – dr. Tarajossy Zsuzsanna főorvos

A korunk népbetegségének számító 2-es típusú cukorbetegség a helyes életmóddal, a korszerű táplálkozással, a rendszeres mozgással megelőzhető lenne, mégis egyre több – már fiatalabb korban is előforduló – cukorbeteg emberrel találkozunk szzakmeberként. Sokszor egyéb betegség kezelése kapcsán, véletlen laborvizsgálat során derül fény a magasabb vércukorra. Fontos tudni, hogy az enyhe éhgyomri vércukor emelkedés után is előfordulhat étkezés után 1,5-2 órával jelentősebb vércukor-emelkedés.
Az előadás során ismertetésre kerülnek azok az élethelyzetek és állapotok, amelynek során fokozottabb a kockázat a cukorbetegség kialakulására, valamint életmódi tanácsok hangzanak el a betegség megelőzésére vonatkozóan. – dr. Földesi Irén főorvos