Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Norvég projekt

Sajtótájékoztató a projektről
Sajtótájékoztató a projektről

2010-ben az Európai Gazdasági Térség támogatásával 10 oktatási és szociális intézmény teljes energetikai modernizációja történik meg Szentesen.

Régóta időszerű külső és belső épület-felújítások kezdődtek meg a város több oktatási és szociális intézményében. Az érintett épületek mindegyikében megvalósul a külső homlokzatok hőszigetelése és javítása, nyílászárók cseréje, a födémek hőszigetelése.

Az épületek megjelenése mellett a műszaki tulajdonságaik is hangsúlyossá válnak, miután a teljes épületgépészeti rendszerek felújítása, helyenként cseréje is megtörténik. Mindemellett a korszerűsítési tevékenységek jelentősen hozzájárulnak a káros-anyag kibocsátások csökkentéséhez, mivel a tíz intézményből nyolc teljes mértékben távfűtésre áll át. A városi távhőszolgáltatás pedig megújuló energia által, azaz termálvízre alapozott energiaforrás felhasználásával történik.

A 10 intézmény rekonstrukcióját mintegy 600 millió forintnak megfelelő összeggel támogatják, melyet a helyi önkormányzat 15% önrésszel egészít ki.

A nagyszabású, a térségben egyedülálló projekt két ütemben valósul meg. Az első ütem megvalósítása folyamatban van. A távfűtési hálózat csatlakozási feltételei kiépültek a Köztársaság utcai óvodában, a Pollák Antal és a Zsoldos Ferenc Szakközépiskolában. Az építési beruházások- homlokzati hőszigetelések megkezdődtek valamennyi érintett intézményben, így az előzőeken túl a Családok Átmeneti Otthonában és az Árpád utcai Óvodában. E hónapban tervezik a közbeszerzési eljárás megindítását a Gyermekek Átmeneti Otthona, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola, Szentes Város Bölcsődéje és a Szent Anna utcai Óvoda esetében. A részleteket 2010. február 3-án sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes nyitórendezvény keretében ismertették a Megyeháza Kulturális és Konferencia Központban.

A projekt Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatásával, az EGT Finanszírozási Mechanizmus keretében valósul meg.