Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Kötet a város értékeiről és történetéről

Szentes Kincsei könyvbemutató
Szentes Kincsei könyvbemutató

Bemutatták a város megmentett és még megmentésre váró épített és természetes kincseit albumszerűen, színes fotókkal illusztrált könyvet (Szentes Kincsei), amely Balázsi Irén újságírónak és Vidovics Ferenc fotósnak a közös munkája. A kötet megörökíti Szentes történetét a kezdetektől napjainkig, illetve életének elmúlt éveit, melyben nagyléptékű rekonstrukción ment át a belváros az ősöktől ránk maradt hagyaték megóvása érdekében.

A könyvből interneten keresztül is rendelhet! Rendelését ITT adhatja le!

Bucsány György Szentes díszpolgára mutatta be az új könyvet
Bucsány György Szentes díszpolgára mutatta be az új könyvet

Az épület felújítások sorát a bemutatónak is helyt adó városi könyvtár létrehozása nyitotta meg – emlékezett köszöntő szavaiban Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő az egykori zsinagóga megmentése érdekében végezett munkáról. Az istentisztelet helyéül szolgáló épület eredeti funkciójáról sem feledkeztek meg a rekonstrukciókor, hiszen a zsidó vallási élet kegytárgyai is helyet kaptak a helyszínen kialakított emlékszobában, ezzel is megmentve és megörökítve az elődök értékeit.

A kötetben megtalálható gazdag írásos és képi anyag méltó módon illusztrálja, sorba veszi a felújításokat, azaz a megmentett értékeket, legyenek azok világiak vagy egyháziak. Nem kronológiai sorrendben, hanem egy séta keretében, mely a könyvtártól a Kurca partjáig tart. A szerző nem csupán az épületekhez, hanem a terekhez, a köztéri szobrok elhelyezéséhez kapcsolódó változásokat is megörökíti, színes nyelvezettel. A krónikás aprólékosságával, a tények és adatok részletes leírásával, mégis olvasmányos stílusban mesél a településről az író, mondandóját pedig a város és a lakosok életéről az elmúlt években készített több száz fénykép színesíti. Kitér a város egykori ártézi kútjára, a Kossuth tér átrendezésére, a Horváth Mihály és a Kossuth Lajos szobrok elhelyezésének történetére. Nem feledkezik meg az I. világháborús emlékműről, a megyeháza és a városháza épületéről, de a múzeumról sem. A főutca mellett elhelyezkedő templomok, egyházi épületek sem maradhatnak ki a sorból. A görögkeleti templomról, a református nagytemplomról, sőt a tavaly átalakított református idősotthonról is megemlékezik. A Kurca megmentéséről, élővé tételéről, a Gólyás-házról és a még megmentésre váró, az elmúlt években sok történést átélt Petőfi Szálló épületéről is ír Balázsi Irén a séta útjának végéhez kanyarodva.

Az albumban megelevenednek azok a színterek, melyeken naponta elsétálunk, melyeket rendszeresen látunk. Természetes életteret jelent számunkra Szentes, a ránk hagyott örökség azonban feladatot is jelent, hiszen felelősségünk ránk maradt, elődeinktől kapott értékeink megőrzése.