Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Gépjárműadó kalkulátor a Szentes.hu-n

Egy frissen fejlesztett segédoldallal bővült Szentes város honlapja. Igazodva az év elejétől életbelépő új gépjárműadóról szóló törvényhez elkészítettük az online gépjárműadó kalkulátort.

A kalkulátort ITT érhetik el, vagy a felső menüben az Önkormányzat / Ügyintézés / Adóiroda / Gépjárműadó / Gépjárműadó kalkulátor!

A gépjárműadó mértéke 2010. január 01. napjától a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (Gjt.) értelmében átlagosan 15%-kal emelkedik. A képviselő-testületnek a gépjármű adóztatást befolyásoló hatása nincs.

A gépjárműadózás során érintett járművek központilag egységes szabályok alapján kerülnek adóztatásra az alábbi táblázatok szerint:

Személygépkocsik és motorkerékpárok vonatkozásában:

A teljesítmény szerinti adóalap után a gépjármű

2007-2009

(Ft/kw)

2010-től

(Ft/kw)

– gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben

300

345

– gyártási évet követő 4-7. naptári évben

260

300

– gyártási évet követő 8-11. naptári évben

200

230

– gyártási évet követő 12-15. naptári évben

160

185

– gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években

120

140

Tehergépjárművek, autóbuszok, nyerges vontatók, pótkocsik vonatkozásában:

Az adóalap minden megkezdett 100 kg-ja után

2004-2009

(Ft)

2010-től

(Ft)

– légrugós, vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű gépjármű esetén

1200

1200

– egyéb gépjármű és pótkocsi esetén

1200

1380

A légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű tehergépjárműveket (ide értve a nyerges vontatókat, pótkocsikat, félpótkocsikat is) illetve autóbuszokat a Gjt. továbbra is 1200 Ft/minden megkezdett 100 kg mérték szerint adóztatja.

A mérték-emelés csak a nem légrugós tehergépjárművekre, autóbuszokra, valamint a nyerges vontatókra, lakókocsikra, lakópótkocsikra vonatkozik.

Az adó alapja:

személygépkocsik és a motorkerékpárok esetén az adó alapja továbbra is a gépjármű hatósági nyilvántartásban kW-ban kifejezett teljesítménye. Az autóbusz, a nyerges vontató, lakókocsi és a lakópótkocsi esetén az önsúly, míg a tehergépjármű és pótkocsi esetén változatlanul az önsúly + raksúly 50 %-a.

A légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű tehergépjárművek tulajdonosainak/üzembentartóinak „Bejelentést” kell tenniük a „légrugós” tehergépjárművekről, mivel az adatbázis ilyen adatokat nem tartalmaz. Amennyiben az 1.200 Ft-os, csökkentett adómértékre jogosult adótárgyak forgalmi engedélye még nem tartalmazza az elbíráláshoz szükséges bejegyzést, kérjük minél hamarabb keresse fel a közlekedési hatóságot a hatósági bizonyítvány vagy az igazságügyi gépjármű-közlekedési műszaki szakértőt a szakvélemény beszerzése céljából.

A légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerrel rendelkező járművek csökkentett adómérték igénybevételéhez a kitöltött Bejelentési űrlap, a hatósági bizonyítványnak, vagy az igazságügyi gépjármű-közlekedési műszaki szakértő szakvéleményének, illetve az „útkímélő tengely” bejegyzéssel ellátott forgalmi engedély másolatának a benyújtása szükséges.