Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Elkészült a Szarvasi úti kerékpárút

Elkészült a Szarvasi úti kerékpárút
Elkészült a Szarvasi úti kerékpárút

2012. december 17-én sajtótájékoztatóval zárult a „Szentes 45 – ös számú országos főút Szentes- Kunszentmárton közötti szakaszán kerékpárút építés /Szarvasi úti/ Szent Lászlóig a szelvényezés szerinti jobb oldalon” projekt.

Projektazonosító: KÖZOP-3.2.0/c-08-2010-0002

Hosszú évek óta lakossági igény a kerékpárút megépítése. Az ÁRPÁD Agrár Zrt. Szent Lászlói telepe az egyik legnagyobb kertészeti telep és itt helyezkedik el termál tó is. A telep megközelítése csak a nagy gépjármű forgalmat lebonyolító 45-ös számú főúton volt elérhető, ami a kerékpárosokra igen baleset veszélyes több 100 kerékpáros ember közlekedik rajta.  Kerékpárút megépítésének célja a kerékpárosok közlekedésének biztonsága.

eu4A kerékpáros közlekedés tekintetében Szentes város kiemelkedő pozícióval büszkélkedhet. A belvárosi Kossuth L. utcán (azaz nem tranzitútvonalon, jellemzően helyi forgalom által használt útvonalon) végzett forgalomszámlálás szerint a kerékpárok részaránya az összes járműszámra vetítve 22,2-31,3 %, vagyis a helyi forgalomban a járművek mintegy ¼-e kerékpár.

A város célja ennek az aránynak a megtartása személygépkocsik növekvő száma mellett, illetve lehetőség szerinti növelése. A nagy forgalmú utak mentén kerékpárutak és kerékpársávok építése nagyban hozzájárul ezen cél megvalósításához, mert ezek létesítése olyan célcsoportok számára is vonzóvá teszi a kerékpározást, amelyek eddig a gépjárműforgalom miatt nem kerékpároztak nagyobb távolságokra, esetleg maguk is autóval jártak.

A tervezett beruházás alapvető célkitűzése biztonságos kerékpárúti kapcsolat létesítése a város keleti ipar negyede és a város belső lakóterületei között. A kerékpárút kiépítésével a város vezetése vonzóbbá kívánja tenni a kerékpáros közlekedési formát, növelni a kerékpáros közlekedés részarányát, ezzel hosszú távon a gépjármű közlekedés terjedésének a lassítását, a város környezeti terhelésének az eltűrhető szinten tartását szándékozik megvalósítani.

A megépített kerékpárút hossza: 2049 m a szélessége pedig 2,75 m

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége CS/ÚT/225/44/2012. számú határozatával a forgalomba helyezéshez hozzájárult.

Kapcsolat: Kocsis Sándorné projektmenedzser (e-mail: kocsisne@szentes.hu Tel:63/510-364)

Kedvezményezett: Szentes Város Önkormányzata (6600 szentes, Kossuth tér 6.)

Támogatás összege:

  • EU támogatás: 93.815.381,- Ft,
  • Szentes Város Önkormányzata: 23.412.073,- Ft
  • Teljes projekt költség. 117.227.454,- Ft

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Közreműködő szervezet: KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. (1012 Budapest, Vérmező út 4.)

Kivitelezés kezdete és befejezése: 2011. december 15. – 2012. szeptember 30.

Kivitelező: Integrál Építő Zrt.  5540 Szarvas, Árpád utca 10.

Kivitelezés helyszíne: Szentes 45-ös számú főút Szentes-Kunszentmárton közötti szakaszán egészen Szent Lászlóig.

A projektmenedzsment tagjai:

  • Projektmenedzser: Kocsis Sándorné
  • Műszaki menedzser: Sáfrán Bálint
  • Műszak ellenőr: Usztrunul Mérnöki Kft.

eu2eu3

eu1

qr-kod