Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Bizonytalanságokkal teli jövő évi költségvetési koncepció

Bizonytalanságokkal teli jövő
Bizonytalanságokkal teli jövő

A szentesi önkormányzat jóváhagyta 2013. évi költségvetési koncepcióját, annak ellenére, hogy az alapvető feladatokat érintően a változások hatása csak körvonalakban prognosztizálható.

Lényegi változás várható a finanszírozás rendszerében, illetve az önkormányzatokat megillető támogatások mértékében, mely akár 40 %-kal is csökkenhet. A jelentős állami forráselvonások miatt szükség van a jelenlegi helyi intézménystruktúra átalakítására.

Az erre vonatkozóan beterjesztett négy szerkezeti módosítási javaslatot a képviselő-testület nem tárgyalt meg, azokat variációs változatnak tekintette.

A struktúraváltozást részletes szakmai-pénzügyi elemzések elkészülte és érvekkel alátámasztott indoklása után tűzi ismét napirendre.

A vitában hangsúlyosan felvetődött azon intézmények és az ott dolgozók jövője, akik a nem kötelezően ellátandó feladatokat végzik (közművelődés, egyes szoc. ellátások, sport területe) – van-e reális veszély a működtetésüket illetően?

Alapelvként elfogadta a testület, hogy más településeknek csak olyan szolgáltatások végezhetőek, melyeknek minimum a teljes önköltségét megtéríti az igénybe vevő.

A közmeghallgatáson és a vitában is a koncepcióhoz kapcsolódóan a kultúra ápolásáért, értékeink megőrzéséért emeltek szót.