Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Általános Mezőgazdasági Összeírás

TISZTELT ADATSZOLGÁLTATÓ!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2010. évi XXIV. törvény alapján 2010. június 1. és június 21. között általános mezőgazdasági összeírást hajt végre.

Az ÁMÖ kiterjed a földhasználat, a növény-termesztés, az állatállomány részletes feltérképezése mellett a mezőgazdaságban foglalkoztatottak összeírására, mezőgazdasági szolgáltatások nyújtására és igénybevételére, valamint a mezőgazdasági termelési módszerekre is.
Az összeírás feladata, hogy átfogó képet adjon a döntéshozóknak és a gazdálkodóknak egyaránt az átalakulás eredményeiről, az ágazat szereplőinek helyzetéről, a mezőgazdaság jelenlegi gazdaságszerkezetéről.

Az összeírást törvény írja elő, a kérdésekre a válaszadás kötelező! Az ÁMÖ összes fázisáról (adatgyűjtés, fel-dolgozás, publikálás) törvényi szabályozás rendelkezik, amelynek megalkotásakor a személyes adatok védelmének biztosítása kiemelten szerepelt. Az összeírt adatok csak statisztikai célokra használhatók.

Az adatgyűjtést előíró törvény hatálya alá tartozik minden Magyarországon mezőgazdasági tevékenységet folytató természetes vagy jogi személy, akinek az összeírás eszmei időpontjában:

  • mezőgazdasági hasznosítás alatt álló termőterület,
  • összefüggően telepített szőlő- vagy gyümölcsös terület van a használatában, vagy
  • szarvasmarha, bivaly, sertés, ló, juh, kecske, emu, strucc, szamár, öszvér, vagy
  • tyúkféle, lúd, kacsa, pulyka, gyöngyös, vágógalamb, vagy
  • házinyúl, prémes állat, vagy
  • méhcsalád van a tartásában, vagy
  • intenzív kertészeti termelést, illetve gomba-termesztést folytat, vagy
  • mezőgazdasági szolgáltatást végez.

A lakosságot az összeírás érdekében szakszerűen felkészített összeírók keresik fel és személyes beszélgetés útján töltik ki a kérdőíveket. A kérdőíven jelölni kell a „gazdaság földrajzi elhelyezkedését”, melyhez szükség van annak a területnek a helyrajzi számára, ahol a mezőgazdasági termelés jellemzően történik.
Az összeírásban résztvevők személyre szóló igazolványt kapnak, amelyen szereplő sorszám alapján, szükség esetén a KSH területileg illetékes szervezeti egységeinél ellenőrizhetik az igazolvány jogszerű használatát.

Az összeírással kapcsolatos további kérdésekkel és észrevételekkel észrevétele a KSH munkatársai készséggel állnak rendelkezésére az alábbi címen, telefonszámon: Szegedi Igazgatóság 6726 Szeged, Jobb fasor 6-10. Tel.: 06-62/623-800

Központi Statisztikai Hivatal