Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Világításkorszerűsítések szerte a városban

Világításkorszerűsítések szerte a városban
Világításkorszerűsítések szerte a városban

2010. május 27-én Szentes Város Önkormányzata a Damjanich János Tagiskolában tartott sajtótájékoztatót, ugyanis újabb két pályázaton nyert a város:

1. Az Oktatási Minisztérium világítási és fűtéskorszerűsítési programjának keretén belül az önkormányzati oktatási intézmények – így a Damjanich János Tagiskola is – kapnak korszerűbb világítási rendszert. Így a világítás a gyermekek szemét nem fogja irritálni, ezáltal természetbarát környezet valósulhat meg. A korszerűsítés eredményeként a megtakarítás évi 16,5 millió Ft lesz. A beruházás összköltsége több mint 120 millió Ft.

2. A Szentesi Családsegítő Központ (önkormányzati intézmény) dolgozói által működtetett Benignus Közhasznú Egyesület a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által kiírt „Izzócsere” programján nyert támogatást arra, hogy közel 300 idős személy, a régi, hagyományos, de még működő égőjét modern, környezetbarát izzókra cserélhesse. Az idősek kiválasztásában Szentes Város Önkormányzatának Szociálpolitikai Osztálya nyújtott segítséget az egyesületnek. Gál Antaltól, az egyesület elnöke hívta fel a figyelmet arra, hogy a hagyományos égőknél az elfogyasztott energia 2%-a hasznosul világításként, és ezért ötször annyi energiát, pénzt fogyasztanak, mint a modern, energiatakarékos izzók.

Szirbik Imre polgármestertől továbbá megtudtuk azt is, hogy elkészült a város első energiatakarékos közvilágítási útszakasza a Honvéd utcában. A Csongrádi úti körforgalomtól a belterületi szakaszig terjedő útszakaszon 11 db közvilágítási oszlopon elhelyezett HDML indukciós lámpatestek fogyasztása az azonos fényerőt biztosító lámpatestekhez képest várhatóan 40 %-kal kevesebb lesz. Amennyiben az üzemeltetési tapasztalatok jók lesznek, a városi közvilágítási hálózat rekonstrukciójának lehet az alapja.