Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Tűzgyújtási tilalom

Az utóbbi időben a rendkívüli meleg és csapadékmentes időjárás miatt a Bács-Kiskun és Csongrád megye területén lévő erdőkben fokozott tűzveszély alakult ki.

Ezért a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóság, a Bács-Kiskun és Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság egyetértésével, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. Tv. 67. §. (2) bekezdése, valamint a 274/2006. (XII. 23.) Kormányrendelet 22. §. (1) bekezdése alapján, Bács-Kiskun és Csongrád megye területén lévő erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre – átmeneti időre – azonnali hatállyal általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

A tilalom idején tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is.

A közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók által eldobott égő cigaretta csikk és dohánynemű fokozott tűzveszéllyel jár, mivel a kiszáradt árokparton, illetve vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.

A tilalom feloldására a fokozott tűzveszély elmúltával az erdészeti hatóság későbbi időpontban intézkedik.