Hírlevél - 2014. Május 14     
 

Üdvözöljük Látogató, a Szentes Tourinfo hírlevelén!

Először is köszönjük, hogy feliratkozott a Szentes Tourinfo oldal hírlevelére! Nem fogjuk bombázni leveleinkkel, mert nem az a célunk, hogy leiratkozzon róla, hanem ellenkezőleg. A hírlevélben szentesi híreket, ajánlatokat, programokat adunk közre, hogy le ne maradjon semmiről. A weblapot nem sűrűn nézi az ember, de az e-maileket mindig elolvassa, így ne vegye tolakodásnak, ha 1-2 havonta zavarjuk Önt! Higgye el, megéri olvasni, mert érdekes és fontos információkat kap városunkról.

Új városnépszerűsítő kiadvány Szentesről

A Szentes Város Önkormányzata gondozásában megjelenő új turisztikai kiadvány az utazását tervező turista szemüvegén keresztül, átfogó jelleggel mutatja be Szentes felbecsülhetetlen természeti adottságait, látnivalóit, kulturális kínálatát, a kínált és hamarosan elérhető szabadidős lehetőségeket.

A www.szentes.hu/turizmus címszó alatt elérhető megújult turisztikai portálon megtekinthető az exkluzív kivitelű, csodálatos képanyaggal gazdagon illusztrált füzet. A portálon ezen kívül természetesen megannyi fontos és hasznos információ várja a turistákat.

A kiadványba ITT Ön is belelapozhat!

Reméljük, hogy egy kellemes kirándulás kapcsán hamarosan Önt is városunkban köszönthetjük! 

 

Teljes körű fejlesztés a Szentesi Üdülőközpontban

A 2013-2015-ös időszak a Szentesi Üdülőközpont életében a pályázatokról, építkezésekről, felújításokról szól, melynek köszönhetően a Kurca-parti strand teljes egészében megújul és új szolgáltatásokkal bővül. Az új létesítményt minőségi, minden igényt kielégítő szolgáltatások, és modern környezet fogja jellemezni.

A társasági adóból finanszírozott pályázatnak köszönhetően 2013-ban elkezdődött a fedett, 50 m-es versenymedencével ellátott uszoda építése, amely előreláthatólag 2014. júniusában be is fejeződik. A medence alkalmas lesz nemzetközi vízilabda mérkőzések lebonyolítására, úszóversenyek megrendezésére, valamint teljes mértékben ki tudja szolgálni a városi úszókat, a vízilabda klub és az úszó klub igényeit. A létesítmény modern körülményeket, kényelmes környezetet és kitűnő sportolási lehetőséget biztosít mind a versenysportolóknak, mind a hobbisportolóknak.

A Dél-alföldi Operatív Programban elnyert pályázattal, az új sportuszoda bővítményeként, 2015. júniusára megépül egy fedett wellness- és élményfürdő is. A komplexumban helyet kap egy minden igényt kielégítő wellness-részleg, szaunákkal, szoláriummal, masszázshelyiségekkel, jégszobával és sóbarlanggal. A fürdőben lesznek még termálvizes medencék, amelyek a pihenést és relaxálást hivatottak szolgálni. Az élményfürdő külön építményként épül, elsősorban a gyerekek, illetve a családosok igényeire fókuszálva, köszönhetően a különböző élményelemeknek, sodrófolyosónak, illetve csúszdának.

A magyar-román határon átnyúló együttműködés keretében Szentes és Újszentes, a két testvérváros közösen nyújtott be sikeres pályázatot. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik a Szentesi Üdülőközpont területén a meglévő kültéri medencék felújítására, modernizálására is.

Látogasson el Ön is Szentesre, legyen a vendégünk!


Új köztéri szobrok a városközpontban

A közelmúltban több új köztéri szoborral is gazdagodott a városközpont. A jó idő beköszöntével látogasson el Ön is Szentesre és nézze meg az új alkotásokat!

A közelmúltban felújított új Kurca híd méltó fogadókapujává vált városunknak. A belváros felőli hídfőt Nepomuki Szent János szobra díszíti. A vízen járók védőszentjének restaurált szobrát 2013. augusztusában az új híd ünnepélyes átadásakor szentelték újra. A Kurcán „úszó”, éjjelente díszkivilágításban pompázó szökőkutak impozáns látványt nyújtanak, a vízpartot szegélyező parkosított sétányok közkedvelt helyszínei a szentesieknek és az idelátogatóknak. A Kurcán átívelő fahíd 1981-ben 24 tölgyfa cölöpre épült és a Szentesen megrendezett országos eszperantó béketalálkozó emlékére az Eszperantó-híd elnevezést kapta.

Ha a híd másik oldalán kicsit távolabbra pillantunk, a Pusztai László Sporttelep bejáratánál, a Dózsa-ház Csongrádi út felőli sarkánál, dr. Csíky László Puskás Ferencet, a futball-legendát ábrázoló egész alakos szobra látható. A labdarúgópályák szomszédságában elhelyezett, kőtalapzaton álló bronzszobor kapáslövés közben ábrázolja az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes magyar focistát, az Aranycsapat kapitányát.

A városközpont-rekonstrukciós munkálatok részeként a főtérrel szemben, a Kossuth téri parkolók egy része megszűnt, helyette egy új közteret alakítottak ki. Józsa Lajos "Napernyős lány" című alkotása április elején került kihelyezésre. 


Június 1-jén nyílik a Kalandpark

Több éves előkészületet követően befejeződtek a Kurca-part Kalandpark beruházás munkálatai Szentesen, a Széchenyi-liget mögötti parkerdő területén.

A projekt teljes költsége közel 400 millió forint, amelynek 49%-át európai uniós pályázati forrásból, 51%-át pedig önerőből fedezte a beruházó L-Direct Kft. A park csodálatos zöldövezetben, és mégis központi részen található, így az idelátogatók részére könnyen megközelíthető akár gyalogosan is. A park rendelkezik saját belső parkolóval, illetve közvetlen szomszédságában 180 gépjármű parkolása biztosított.

A dél-alföldi régió egyik legnagyobb és legkomplexebb összetételű kalandparkja minden korosztály számára tartogat meglepetéseket, összesen 21 élményelem várja a látogatókat. A parkban található Gyermek Kalandterep már 1 éves kortól nyújt nagyszerű szórakozási lehetőséget a legkisebbek számára.

Bár a park a kalandozni vágyók paradicsoma, az akadálymentesített kialakításnak és a változatos élményelemeknek köszönhetően többféle szórakozási lehetőséget kínál az idősebb korosztály számára is.

A Kurca-park Kalandparkról bővebben ITT olvashat.

 

 


Szentesikumok

Szentes életében meghatározó a napfényben és a termálvízben való gazdagság. A termálvízfűtésre alapozott kertészet az ország legnagyobb egybefüggő üvegházi és fóliás kertészeteként ismert. A 14 termálkút vizével fűtött 23 ha üvegházi felületen, 23 ha fűtött, 40 ha fűtés nélküli fólia sátorban és 50 ha szabadföldi területen állítanak elő étkezési paprikafajtákat, paradicsomot, uborkát, káposztaféléket, kínai kelt.

A Szentesen termesztett zöldségek íze egyedülálló. A növények kiemelkedő vitamintartalmának képződéséhez hozzájárul a Dél-Alföld különleges éghajlati adottsága, a magas napfényes óraszám, a természetes vizek magas ásványianyag-tartalma.

Ennek megfelelően Szentes gasztronómiája is sok egyedi elemet hordoz. Számos olyan étel készül itt, amely más városokban nem is ismert. Ilyen étel például a búzacsírából sütött különlegesség a csíramálé. Számos zöldség és gyümölcsfajta fűződik a városhoz, melyekből nyolc elnyerte a Hungarikum megtisztelő címet: Szentesi karalábé, Szentesi kosszarvú paprika, Szentesi étkezési fehér paprika, Szentesi fejes fehér káposzta, Szentesi hónapos retek, Szentesi paradicsompaprika, Szentesi rózsavirágú naspolya, Szentesi vöröskáposzta.

A szentesi feketekerámia a város nevezetessége. Az alföldön többfelé készített különleges fazekas terméket Szentesen az előállítási technológiára utalva szemléletes módon „füstbefolytottnak” nevezik. Az edények kiégetésére szolgáló katlan méhkas alakú építmény, amelyet földhányással vesznek körül. Amikor az edények vörösen izzanak, a kemence összes nyílását lezárják, a tüzet elfojtják. Az ennek következtében lejátszódó kémiai folyamattól nyeri el a felület végül jellegzetes fekete színét.

 


 
     
 
  message