Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Technécium hiány a világban és Szentesen

Dr. Bugyi István Kórház
Dr. Bugyi István Kórház

Közel fél éve tart és várhatóan több mint fél évig továbbra is fennáll a világ valamennyi izotópdiagnosztikai centrumát érintő Technécium hiány. Ez az állapot kihatással van a Dr. Bugyi István Kórházban lévő Izotópdiagnosztikai laboratórium működésére, és az Intézmény ellátási körzetébe tartozó betegekre is.

Az orvostudomány területén széles körben alkalmaznak sugárzó (radioaktív) izotópokat az orvosi gyakorlatban, zárt sugárforrás, illetve nyitott készítmények formájában. Zárt sugárforrásokkal a sugárterápia gyógyít. A nyitott radioaktív izotópokat alkalmazó orvosi szakmát nukleáris medicinának nevezik. A sugárzó anyag nyitott volta azt jelenti, hogy a szervezetbe juttatott radiogyógyszer (radiofarmakon) nyomjelzőként bekapcsolódik az életfolyamatokba. Egy külső sugárzásmérő képalkotó (detektor) rendszer segítségével térbeli képet kap az orvos az egyes szervek működéséről, és követni tudja az életfolyamatok időbeli lezajlását. Ezt az eljárást végzik a Dr. Bugyi István Kórház szakemberei is az Intézményben működő Izotópdiagnosztikai laboratóriumban.

A világon 3 atomreaktorban állítanak elő az eljáráshoz szükséges vizsgálati anyagot, melyekből 1 jelenleg nem működik. Várhatóan február közepén helyezik ismét üzembe, ugyanakkor januártól fél évre leállítanak egy másik atomreaktort. Ennek tükrében a Dr. Bugyi István Kórház vezetése és Izotópdiagnosztikai laboratóriumnak dolgozói kérik a betegek türelmét az előjegyzett időpontok esetleg változásai miatt, hiszen a Kórházban dolgozó szakemberek is későn értesülnek a Technécium szállításának csúszásáról, azaz arról, hogy mikor szállít az angol forgalmazó. Ennek következménye, hogy az előjegyzett vizsgálat előtt csupán egy-két nappal tudják értesíteni a pácienseket a vizsgálat esetleges elmaradásáról.

Ha nem áll fenn anyaghiány, akkor a Dr. Bugyi István Kórház Izotópdiagnosztikai laboratóriumának dolgozói hétvégén is dolgozva próbálják kielégíteni a páciensek igényeit. Ennek érdekében az előjegyzésekkor elkérik a páciensek telefonszámát, és értesítik Őket, ha anyaghiány miatt a vizsgálat elmarad, új időpontot adva.