Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Tájékoztatás a helyi iparűzési adóra teljesített befizetésekkel kapcsolatban

A helyi iparűzési adóval kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2010. évi LVII. törvény rendelkezései szerint a helyi iparűzési adóval kapcsolatos feladatok 2010. június 29-ével visszakerültek az önkormányzati adóhatósághoz.

Az iparűzési adót 2010. június 29-től már az önkormányzathoz kell befizetni. A fizetési kötelezettségre vonatkozó adatokat az APEH átadja az önkormányzati adóhatóságnak, így, ha az adózó június 29-től nem fizeti meg adóját vagy egyéb iparűzési adóval kapcsolatos kötelezettségét, akkor az önkormányzati adóhatóság késedelmi pótlékot számít fel rá, sőt ellenőrzési eljárás során adóhiányt is megállapít(hat).

Az APEH közleménye szerint a helyi iparűzési adóval kapcsolatos adószámlára az állami adóhatóság csak és kizárólag a 2010. június 28-i, mint legkésőbbi terhelési dátummal teljesített befizetéseket fogad(hat)ja el a 2010. június 29-e után átutalt, postára adott megbízások alapján beérkező befizetéseket az állami adóhatóság haladéktalanul „visszafordítja”, visszautalja a befizető számára.

A 2010. szeptember 15-én esedékes iparűzési adóelőleg szintén az önkormányzati adóhatósághoz fizetendő.

Polgármesteri Hivatal
Adóiroda