2014 májusában a Szentes Város Önkormányzata „Szentes Szecessziós Ház” névvel pályázatot nyújtott be az EGT Alap 2009-2014 PA 16 jelű „Kulturális és természeti örökség megőrzése és megújítása Városi épített örökség megőrzése” című, HU07PA16 A1 2013 kódszámú pályázati felhívásra, amely műemlék megújítást, nagyközönség számára elérhetővé tételt, kulturális és közösségi funkciók elhelyezését támogatta.

Az eredményes pályázat alapján megvalósuló  „Szentes Szecessziós Ház kialakítása az egykori Petőfi Szálló műemlék épület megújításával, fenntartható kulturális-közösségi funkciók létrehozásával” c. HU07-0028-A1-2013 azonosítószámú projekt az egykori Petőfi Szálló  utcai homlokzatok felújítását, valamint a sarok épületrész és a Petőfi utcai szárny földszintjén közösségi és kulturális terek – galéria-kávézó, kiállítótér, előadó- és próbaterem létrehozását tartalmazza.

A projekt átfogó célja az országos műemlékvédelem alatt álló épített kulturális örökségi érték fenntartható megújítása, kulturális és közösségi funkciók létrehozása és a kulturális javak és szolgáltatások hozzáférhetővé tétele a nagyközönség számára is.

A program több pilléren nyugszik:

1. Az ország egyik legjelentősebb művészeti és építészi irányzata a szecesszió. A XX. század második felében méltánytalanul háttérben tartották, elhallgatták, az oktatásban, ismeretterjesztésben sem szerepelt. Az épület felújított utcai homlokzatai, valamint kialakításra kerülő helységei, berendezése, bútorok és tárgyak használat közben közvetítik a stílus művészeti mondanivalóját a helyi közösségnek és a programokon résztvevőknek.

2. A közép-európai szecesszió jelentős építészei Komor Marcell és Jakab Dezső. Az ő terveik alapján épült fel a szabadkai Zsinagóga és Városháza, a marosvásárhelyi Kultúrpalota és a Városháza, a nagyváradi Fekete Sas palota (szálloda, vendéglő, vigadó), a budapesti Palace Szálló. Munkásságuk egyik jelentős korai alkotása a szentesi Petőfi Szálló és Vigadó. Alkotásaik bemutatása eddig nem valósult meg, autentikus helyszíne lehet ez a szentesi épület.

3. Országos hírű a Horváth Mihály Gimnázium 1978 óta működő Drámatagozata. Az ország színészei közül többen kezdték színpadi pályájukat a szentesi drámaisok között. Közreműködésükkel a Szecessziós Házban felidézhető lesz a századforduló „boldog békeidők” hangulata. Valamint színes repertoárjukat ideális helyen adhatják elő. A tagozat kapcsolatot ápol a századforduló Magyarországának területén működő színházakkal – Sepsiszentgyörgy, Szabadka, Zenta, Kecskemét -, akik vendégszereplések alkalmával szívesen fellépnek a kávézó-kamarateremben.

4. A városban komoly hagyománya van az irodalmi életnek. Rendszeresen szerveznek tematikus irodalmi estéket, versmondó találkozásokat író-olvasó esteket. Több jelentős országos irodalmi és színjátszó szervezet veszi majd birtokba a kamaratermet.

5. Az épületrész lehetőséget biztosít a szecesszióhoz kötődve helyi és környékbeli iparművészeknek, kézműveseknek alkotásaik bemutatására, termékeik értékesítésére, a műhely-munka megosztására. Elsősorban kerámia, szobrászat, bútor, grafika.

6. A mozgás-terem flexibilis tér, mely alkalmas a Szentesen és környékén élő, valamint szentesi kötődésű alkotóknak, művészeknek, bemutatkozásának helyszínt biztosítani, rendezvények időszaki kiállítások megrendezésére, teret adhat kisebb társastánc, néptánc, mozgásszínház rendezvényeinek.

A Petőfi utcai szárny földszintjén és a Kossuth u – Petőfi u. sarokrészen a régi kávéház helyén mintegy 450 m2-es területen 80 fős Kávézó Kamaraterem, és azzal egybe nyithatóan – elválaszthatóan két korabeli kiállító tér kerül kialakításra. A Petőfi utcai szárnyban az egykori üzletek helyén az alkotók, művészek bemutatóhelyei kapnak helyet, melyek alkalmasak a kézműves munkafolyamatok bemutatására, az alkotások, termékek árusítására is. A következő traktusban flexibilis terem kap helyet, mely egyéb közösségi programok tere is. A „Szentes Szecessziós Ház” végigjárható, szakaszonként függetlenül használható.

A terek kialakítása, a belső anyaghasználata, berendezése a szecesszió irányzata szerint valósul meg, jellemzően terrazzo és kő burkolatok, kerámia, kovácsoltvas, csiszolt üveg használatával, a XIX. és XX. század fordulójának hangulatát idézve.

Az épületrész akadálymentesítésének megoldása, a műemléki követelményekhez igazodva valósulhat meg.

A pályázati projektet számos kulturális szervezet is írásos támogató nyilatkozattal üdvözölte: Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) országos szervezet, Fiatal Írók Szövetsége (FISz) országos szervezet, Kiss Stúdió Színház Nagyvárad, Beállítások Egyesület Budapest (kortárs kísérleti színház), Horváth Mihály Gimnázium Szentes (Drámatagozat), Művelődési Ház Szentes, Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára Szentes, Zenebarátok Egyesülete Szentes, Keraform Stúdió Szentes.

A pályázati projekt összes költsége 308 millió Ft.

Ebből az igényelt támogatás 292,6 millió Ft,  a vállalt önrész 15,4 millió Ft.

A Támogatás intenzitása 95%.

 

Kapcsolat: Szentes Város Önkormányzata

6600 Szentes, Kossuth tér 6.

http://www.szentes.hu

 

A HU07-0028-A1-2013 azonosítószámú „Szentes Szecessziós Ház kialakítása az egykori Petőfi Szálló műemlék épület megújításával, fenntartható kulturális-közösségi funkciók létrehozásával” projekt a EGT Alap támogatásával valósul meg.