Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Szavazás külföldön

  • Ha Ön a szavazás napján – akár az első, akár a második forduló napján – külföldön tartózkodik, a Magyar Köztársaság nagykövetségén vagy főkonzulátusán szavazhat. Ennek érdekében a külképviseleti névjegyzékbe vételét 2010. március 19-ig kérheti személyesen vagy meghatalmazottja útján a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől (azaz a település jegyzőjétől). Ha meghatalmazott útján nyújtja be kérelmét, a meghatalmazást is csatolni kell. Ajánlott levélben is benyújthatja kérelmét úgy, hogy az 2010. március 19-ig megérkezzen a helyi választási irodába.
  • Ha a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően meggondolja magát, és mégis Magyarországon szeretne szavazni, ugyancsak 2010. március 19-ig kérheti a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, hogy a külképviseleti névjegyzékből törölje és vegye vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe.
  • Ha a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően szeretné megváltoztatni külföldi szavazásának helyszínét, ugyancsak 2010. március 19-ig kérheti a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, hogy egy másik külképviselet névjegyzékébe tegye át.

A választási eljárásról szóló törvény 96/A §-a alapján a külföldi szavazás időpontja:

  • az 1. fordulóban (az amerikai kontinensen) 2010. április 3. (a többi földrészen) 2010. április 4.
  • a 2. fordulóban (az amerikai kontinensen) 2010. április 24. (a többi földrészen) 2010. április 25.
Kérelem a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételhez --> Fájl mérete: Letöltések száma: 287
Országgyűlési Képviselők Választása – 2010