Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Projekt záró sajtótájékoztató

Projekt záró sajtótájékoztató
Projekt záró sajtótájékoztató

Végéhez ért a Szentesi Ipari Parkra vonatkozó projekt, melynek december 15-én, szerdán tartották a záró sajtótájékoztatóját. Három éve vette kezdetét az a fejlesztéssorozat, amely az infrastruktúra kialakítását célozta a területen.

A városban a legfontosabb szempont a polgárok biztonságának a megteremtése, mondta Szirbik Imre polgármester. Ez a biztonság elsősorban annyit tesz, van-e biztos jövedelmük. Az önkormányzat törekvése, hogy biztosítsa az esélyt a munkahelyek megteremtésére. A 140 hektáros ipari park létrejöttével helyzetbe kívánták hozni a vállalkozásokat, amelyek később munkahelyeket teremthetnek.

Szentes Város Önkormányzata a „Szentes Ipari Park általános infrastruktúra és üzleti környezet fejlesztése” című, a DAOP-1.1.1/A-2008-0021 kódszámú projekt keretében a Szentes Ipari Parkban nagyarányú beruházást valósított meg az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A projekt célja az ipari park négy zónája közül az Északi (A és C szektor), Déli és Keleti zónák fejlesztése volt.

A projekt során elkészült a Szentesi Ipari Park Északi zónája, amellyel összesen 32 hektár ipari terület közművesítése valósult meg az ipari parkban. A vállalkozói falut is magába foglaló beruházást 50 százalékban uniós forrásokból finanszírozták. A beruházás összköltsége elérte a 350 millió forintot.
Korábban több, a városon belüli, a területét kinőtt kisvállalkozás jelezte, hogy szeretne az ipari park területére költözni, de meglévőnél kisebb területre lenne szükségük. Így az Északi zónában található vállalkozói falu a kisebb parcella igények alapján készült el. A kialakított 2500-3300 négyzetméteres egységek megfelelő nagyságú fejleszthető területet jelentenek a kisvállalkozások elindulásának és fejlődésének. A betelepítés végén tartó Déli zónában a legkisebb közművesített terület 1 hektár, melyen több ezer négyzetméteres csarnokok építésére is lehetőség van. A Déli zónában jelenleg 4 nagy vállalkozás építi telephelyét. Köztük a két nagy szentesi cég, a Hungerit Zrt és a Legrand Zrt. beszállítói, egy egészségipari cég, illetve egy építőipari beszállító.

Az Északi zónába való beköltözés lehetőségeit megragadva, eddig 5 komolyabb vállalkozás kereste meg az Önkormányzat vezetését.
Az Északi zóna betelepítése érdekében a közelmúltban kötött szerződést a város a Német-Magyar Kereskedelmi Kamarával. Ebben Szentes és befektetési lehetőségeinek népszerűsítését vállalta a német fél, aktív piackutatással és piacszerzéssel. Természetesen más országok gazdasági képviselőivel is együttműködve.
Szirbik Imre polgármester rámutatott a betelepülést ösztönző kedvezményekre, amelyek részeként az építményadóból, ha a betelepülő vállalkozó szentesi vállalkozásokat bíz meg az építéssel, akár 90 százalékig is kedvezményt kaphat, illetve a telek vételárából a foglalkoztatottak száma szerint is kedvezményt ad a város. E szerint, ha 1 hektár közművesített területen, a 40 főt meghaladja a foglalkoztatás, a kedvezmény elérheti a telek teljes értékét. Jelenleg közművel ellátott, szabad kapacitás a Déli és az Északi zónában nagyságrendileg 20 hektár.