Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Művészetek Háza

Művészetek Háza
Művészetek Háza

A Művészetek Háza Magyarországon, a dél-alföldi régióban, Szentesen a városközpont magjában helyezkedik el. A város tulajdonában álló épület üzemeltetője a Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

Az épületet 1840 körül kezdték építeni, 1952-ig a város legmódosabb polgárainak a tulajdonában volt. 1968-ban védett műemlékké nyilvánították. Az utóbbi évtizedben már csak a szélső kéményen fészkelő gólyák maradtak hűsé¬gesek az épülethez, ezért került be “gólyás ház”-ként a köztudatba.

2006-ban az ingatlant a város – testvérvárosával, Újszentessel elnyert pályázat keretében – újjáépíttette, mely eredeti szépségét visszakapva a belváros egyik legpatinásabb épülete lett. A Művészetek Háza sokrétű tevékenységi köre által a régióban és a városban egyedülálló, magas színvonalú kulturális szolgáltatást nyújt.

Fő profilja a még élő kézművesség összefogása. Az érdeklődők számára az épületben kiállítások sorozata mutatja be a helyi kézműipar múltját, a napjainkban is működő mesterek munkáját, tevékenységét, akik sok esetben több évszázados hagyományok éltetői. A látogatók a kézműves műhelyekben bepillantást nyerhetnek egy-egy mesterség rejtelmeibe, miközben lehetőségük nyílik arra, hogy saját maguk is kipróbálhassák kézművesek segítségével a munkaeszközöket, elsajátíthassák a különböző technikákat.

A kézműves bemutatók mellett a kihaló mesterségek dokumentálásának és megfelelő reprezentálásának központja, kutatások kezdeményezője. Olyan programsorozatot kínál az érdeklődők számára, amely az ünnepi kalendárium jeles alkalmaihoz (karácsony, húsvét, pünkösd) kapcsolódik.

Művészetek Háza
Művészetek Háza

De a Ház otthont ad nívós előadóesteknek, kiállításoknak, táncházaknak, kamaraszínházi előadásoknak, alapfokú művészeti oktatásnak és felnőtt oktatásnak. A gyertyakészítést az önálló iparűzők mellett elsősorban a szappanfőzők és a mézeskalácsosok gyakorolták.

Az eszközzel végzett gyertyakészítés legfontosabb kelléke a gyertyamártóedény, amely gazdagon díszített, hasáb formájú fazekas termék. A gyertyakészítés újabban elterjedt módja az öntés, amihez hengeres bádog- vagy üvegformát használtak.

A nagyterem és a zárt udvar ideális helyszín baráti találkozók, céges és családi rendezvények megtartására.
A Gólyás Borház és Galéria 12 magyar borvidék kiváló borait és kizárólag magyar kézművesek és iparművészek egyedi alkotásait kínálja a hozzánk látogatóknak, mely szervesen illeszkedik a Ház tevékenységéhez. A Borházban megvásárolható borok termelői rendszeresen bemutatják a Házban boraikat rendkívül hangulatos, turisztikai attrakció számba menő borkóstolók keretében.

Művészetek Háza leporelló --> Fájl mérete: Letöltések száma: 645
A Művészetek házát bemutató kiadvány