Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Állandó Tűzoltótörténeti Kiállítás

Állandó Tűzoltótörténeti Kiállítás
Állandó Tűzoltótörténeti Kiállítás

A helyi védettség alatt álló szentesi tűzoltóság épülete 1954-ben épült. Egyik legjellemzőbb sajátossága a 24 méter magas „tűztorony”, melyből a látogatók megszemlélhetik Szentes város panorámáját.

A tűzoltóság udvarán egy régi „tartalékszertár” átépítése révén kapott helyet az Állandó Tűzoltó Történeti Kiállítás, mely 60 m2-en mutatja be Szentes és környékének tűzvédelmi fejlődését.

A kiállítás keretein belül megtekinthető a 1873-ban megalakult helyi tűzoltó egyesület alapító dokumentumai, a korabeli tűzoltóságot létrehozó „város szépeinek” fényképei, relikviái.

Emellett látható még a XX. század első évtizedeiben készült 3 db Köhler „mozdonyfecskendő” és 1 db tartályos vízhordó kocsifecskendő is, mely nemcsak a készítők, hanem helyi tűzoltók kézügyességét is magán viseli. Továbbá megtalálható több, az 50-es években és később készült kismotorfecskendő, tűzoltó készülék, légzőkészülék és a tűzoltók mindennapos tevékenységéhez szükséges eszközök.

Természetesen ez a kiállítás sem nélkülözheti a hasonló tűzoltó tárlatok egyik leglényegesebb elemét, a tűzoltók szimbólumát: a tűzoltó sisakok bemutatását. Az épületben több az 1900-as évek elejéből származó bőrsisak, majd az ezt követő esztendők során a magyar és a külföldi tűzoltóságok által használt sisak is megtekinthető. A tűzoltóság főépületének emeletén, a szépen felújított rendezvényteremben kapott helyet a Szabics Ferenc fafaragóművész által készített és a tűzoltóságnak adományozott Szt. Flórián szobor, valamint a közelmúlt sport és szakmai versenyein elért eredményeket tükröző relikviák.

Mind a fő és torony épület, mind az Állandó Tűzoltó Történeti Kiállítás az év bármely időszakában- előzetes bejelentés alapján- látogatható.