Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj csapatmúzeuma

37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj csapatmúzeuma
37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj csapatmúzeuma

Szentes, műszaki helyőrség a Tisza partján címmel adták át a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj csapatmúzeumát. Alcíme szerint a város 1848-2009 közötti katonatörténetébe nyerhetünk bepillantást, azonban az igényesen kialakított tárlat bőven szolgál helytörténeti adalékokkal is.

Ferenc József bakái, huszárok, nehézbúvárok és hídépítők történetébe vezet a kiállítás, mely megújult formája a laktanya korábban egy másik épületében működő múzeumának. A régi múzeum főleg a huszáremlékek bemutatására koncentrált, a 2009. április 24-én, a műszakiak napján átadott új csapatmúzeum három terme már többet nyújt.

A “történelemóra” az első teremben az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének történetével kezdődik, melyben szentesi lakosok is szolgáltak, s a városunkból elszármazott katonák eljutottak az olasz hadszínterekig, a Kárpátokig, útjukat térképen is követhetjük. Számos szentesi katonafotó is felidézi az I. világháború korát, mely technikai fejlődést hozott a fegyverekben: ekkor jelentek meg a hátultöltős fegyverek, egyenruhák mellett ezekből is kiállítottak. A lovasság 1935-ben jelent meg városunkban, az alakulat a magyar huszárság egyik jelentős bázisává vált.

A következő helyiség a Magyar Néphadsereg műszaki katonáinak életéről szól, de emléket állít az 1944. október 8-i harcoknak a szentesi hídfőben, illetve a városunkban véráldozat nélküli ’56-os eseményeknek. Az utolsó terem a szentesi műszaki katonák közelmúltját, vívmányaikat, béketámogató missziókban való részvételüket mutatja be, enteriőrben.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak jelentős segítséget nyújtott Labádi Lajos, a Szentesi Levéltár igazgatója, valamint a Koszta József Múzeum vezetője, dr. Béres Mária, dokumentumokkal, illetve műtárgyakkal: hidegfegyverekkel, katonaládával, K.U.K.-emlékekkel.
Aki végigsétál a hangulatos termeken, egyetérthet dr. Kovács Vilmossal, a Hadtörténeti Múzeum osztályvezetőjével, aki szerint a kiállítás az ország bármely múzeumában megállná a helyét. Az alezredes a tárlat egyik rendezője, s mint elárulta, már évekkel ezelőtt felmerült egy színvonalas, új kiállítás létrehozásának ötlete. Nyers József mk. ezredes, a zászlóalj parancsnoka többször tárgyalt velük, mígnem tavaly végre biztosítottá váltak az anyagi lehetőségek a csapatmúzeum kialakítására. Munkatársaival arra törekedtek, helyi íze is legyen az anyagnak, a látogatók érezzék azt: a város honvédsége az övék is.

Előzetes bejelentkezés után csoportos látogatással, a civil lakosság is elmélyülhet a katonamúltban.

Múzeum látogatási igény jelezhető:

  • Név: Kiss-Jakab Zoltán zászlós
  • Telefon: 06-63/510-710 / 4311 mellék
  • Mobil: 06-70/330-4823