Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Szegvár

Szegvári falumúzeum
Szegvári falumúzeum

Szegvár a vizek falva: a Kurca és a Kórógy folyik keresztül rajta. Határában kanyarog a gyönyörű holtágakkal övezett Tisza. Két tava közül a Kórógy-tó a település közepén, a Lándor-tó a településtől északnyugatra található. Környékének gazdag vízi, növény- és állatvilága már 7-8 ezer évvel ezelőtt a Kőrös-kultúra népét is megtelepedésre késztette.

Az újkőkor második felének gazdag neolitikus kultúráját bizonyítja a Tűzköves nevű határrészen feltárt Sarlós Isten szobra, amely a Falumúzeumban látható. 1506-tól Dóczy János, János király kamarása erős fallal övezett castellumot építtetett. Károlyi Sándor 1722-ben megvásárolta a lakatlan pusztát és a Dóczy-udvarház helyére egy kastélyt építtetett. 1776-1883-ig Szegváron volt Csongrád vármegye székhelye, melynek a kastély adott otthont.

A barokk stílusban épült, 1739-ben felszentelt római katolikus templom mellett található Falumúzeum a hajdani Károlyi-féle Ispánházban kapott helyet. A szélmalmot 1865 körül emelték, teljesen ép belső szerkezete csodálatos látnivaló. Mindezek műemléki védettséget élveznek, csakúgy, mint a Kurca hídja előtt álló barokk stílusú Szent János-szobor, amelyet a falu első kántortanítója állíttatott 1795-ben. Szegvár igen gazdag népi építészeti emlékekben, hagyományokban. Az itt élők nagy gondot fordítanak hagyományaik ápolására, őrzésére, nevezetességeik, természeti kincseik védelmére.

Bővebb információ: www.szegvar.hu