Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Derekegyház

Derekegyház
Derekegyház

A település Szentestől 12 km-re délkeletre terül el a Kórógy ér mellett. 1722-ben gróf Károlyi Sándor nagyszabású uradalmi központtá építette ki kastéllyal, 150 holdas angolkerttel és gazdasági épületekkel. A kastélyt és a volt Károlyi-uradalmat 1913-ban Weiss Manfréd gyáriparos vásárolta meg, kinek örökösei korszerű nagyüzemi gazdálkodást, öntözéses zöldségtermesztést létesítettek a faluban.
A falu természeti kincsei, a mintegy 900 ha erdő, az 50 ha vízfelület és az építészeti örökségek, mind kellemes időtöltést ígérnek mind a horgászat, mind a vadászat szerelmeseinek. A változatos alföldi tájban gyönyörű kirándulóhelyek találhatók a környező erdőkben, pihenőkkel, forrásokkal és gazdag vadállománnyal. A vadregényes erdei utakon fogatozási és lovaglási lehetőségek is választhatók. A túrázók felkereshetik az ördöngösi haranglábat, megpihenhetnek egy igazi falusi vendégfogadó családnál.

A derekegyházi Palacsintafesztiválon, mely hagyományosan minden év júliusának 2. hétvégéjén kerül megrendezésre, évente új palacsintasütő rekordok születnek.
Volt, amikor legtöbben sütötték egy helyen a palacsintát, s állítottunk már fel rekordot a leghosszabb, legkülönlegesebb, legnagyobb palacsintával is. 2011-ben 105 órán keresztül zajlott a folyamatos sütés, amit 2012-ben felülmúltak: 174 órán keresztül, azaz több mint egy teljes hétig folyamatosan sütöttek. Az ingyenes rendezvényen a hagyományos palacsinták mellett különleges töltelékek, forma- és hagyománybontó palacsinták is várják az édes élet élvezőit.

Bővebb információk:

Dr. Brusznyai Árpád Művelődési Ház és Könyvtár – IKSZT, Turisztikai Információs Pont
6621 Derekegyház, Köztársaság tér 8.
Tel.: +36-63/453-005, +36-20/258-5511
kultura.derekegyhaz@gmail.com

www.derekegyhaz.hu