Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Testvérvárosok

Szentes testvérvárosi kapcsolatai

Szentes számos határon túli magyar és külföldi településsel ápol jó kapcsolatokat, lehetővé téve ezáltal az együttműködést ezen városok polgárai között az élet minden területén. Biztosítja a helyi közösségek kölcsönös barátságának, megértésének és fejlődésének feltételeit. Továbbá támogatja az Európai Közösség gondolatát a polgárok szabadság és a kulturális értékek tisztelete jegyében.

Szentes Város Önkormányzatának testvérvárosai:

 • Topolya (Bačka Topola) (Szerbia-Montenegró (Kis-Jugoszlávia))
 • Bunol (Spanyolország)
 • Markgröningen (Németország)
 • Dumbravita – Újszentes (Románia)
 • Sankt Augustin (Németország)
 • Hof Ashkelon (Izrael)
 • Kaarina (Finnország)
 • Skierniewice (Lengyelország)
 • Svätuše – Bodrogszentes (Szlovákia)
 • Sepsiszentgyörgy (Románia)
 • Sevlievo (Bulgária)

bunolcimer
Bunol – Spanyolország
Bunol
Bunol

Bunol (Spanyolország) Valencia tartományban található kisváros, egykor cemetgyárairól volt híres, az utóbbi időben azonban világszerte megismerhették különös paradicsomdobálós ünnepüket, a „Tomatina”-t. Bunol 1988. február 25-én, Szentes 1988. november 28-án fogadta el a közös testvérvárosi megállapodást.
Web: http://www.lahoya.net

 
markgroningencimer
Markgröningen – Németország
Markgröningen
Markgröningen

Markgröningen (Németország) Stuttgarttól nem messze fekvő, igazi középkori kisváros. A legnagyobb esemény az augusztusi Schaferlauf, a juhászok céhének hagyományos népünnepélye. 1988-ban Ludwigsburgban került sor a kapcsolatfelvételre, majd Markgröningen városi tanácsa 1988. november 28-án hagyta jóvá a testvérvárosi együttműködést.
Web: http://www.markgroeningen.de

 

sanktcimer

Sankt Augustin- Németország
Sankt Augustin
Sankt Augustin

Sankt Augustin (Németország) Bonnal átellenben a Rajna partján fekvő, alig 35 éve alakult helység. Modern városközpont, pezsgő sportélet, fiatalos lendület jellemzi a négy faluból összenőtt települést. A rendszerváltást követően Szentes és Sankt Augustin testvérvárosi kapcsolatok létesítését kezdeményezte, majd az Észak-Rajnai és Westfáliai Városok Szövetsége közreműködésével, 1992-ben kezdődött el a városok közti levelezés.
Web: http://www.sankt-augustin.de

 

 kaarinacimer

Kaarina – Finnország
Kaarina
Kaarina

Kaarina (Finnország) Dél-nyugati részén Turku mellett található, 18 ezer lakosú település. 1988-ban kezdődtek meg a vezetői szintű egyeztetések a kapcsolatok hivatalossá tételéről. A Szentesi Magyar-Finn Baráti Kör 1992-ben alakult, a Magyar-Finn Társaság tagszervezeteként. E szervezet keretében érkeztek finn vendégek Szentesre, megismerték a várost, és számos baráti kapcsolat szövődött. A két város közti szerződés 2000. június 30-án, a Szentes és Kaarina közti testvérvárosi megállapodás 2001. december 11-én került aláírásra. Az együttműködés barátsági, kulturális, sport- és vállalkozási kapcsolatokra egyaránt kiterjed.
Web: http://www.kaarina.fi

askelon 

Hof Ashkelon – Izrael
Hof Askhelon
Hof Askhelon

Hof Ashkelon (Izrael) Gaza-övezettől északra, Ashkelon város mellett található a járás. 1998 tavaszán kezdődött a kapcsolatfelvétel. A magyarok által alapított Hof Ashkelon járással 1999. október 12-én aláírt testvérvárosi megállapodást a Képviselő-testület 1999. december 17-én hagyta jóvá. A testvérvárosi kapcsolat öt fő színtere: oktatás-nevelés (diákcserék), mezőgazdasági szakemberek csereprogramja (öntözés, üvegházak, állattenyésztés), fiatal zenészek csereprogramja, sportoló fiatalok csereutaztatása (futball, kosárlabda, úszás), számítógép-kommunikáció (Internet, tudásanyag kölcsönös átadása).
Web: http://www.ashkelon.muni.il

Újszentes – Románia
Dumbravita - Újszentes
Dumbravita – Újszentes

Dumbravita (Újszentes) Romániában Temesvártól 4 km-re fekvő község, amelyet 133 szentesi református család alapított 1891/92. folyamán. Újszentessel 1990 márciusában közös szándéknyilatkozat került aláírásra. Szentes részéről a testület 1990. február 1-jén határozott testvérvárosi kapcsolat létesítéséről. A szándéknyilatkozat szerint a kapcsolat kiterjed a művelődésre (iskolai csoportok, színjátszók, táncosok, könyvtárak, sajtóképviselők cseréje), a tudományok (helytörténet, néprajz, nyelvészet) területére, a sportra, az egyházi és civil kapcsolatokra, gazdasági, egészségügyi és szociális együttműködésre, családi kapcsolatokra, gyermeküdültetésre.

 

 

topolyacimer

Topolya (Bačka Topola) – Szerbia
Topolya
Topolya

Bácskatopolya /Szerbia-Montenegró/ Szabadkától 40 km-re fekszik, 15 ezer lakosú település. Topolyával 1969 óta van testvérvárosi kapcsolatunk, mely ünnepélyes keretek között megerősítésre került 1989-ben, 1991-ben és 1998-ban. Az együttműködés kiterjed a kulturális, sport-, egészségügyi, kereskedelmi területekre egyaránt. Az 1998. december 12-én aláírt kulturális együttműködés kiterjed az általános és középiskolák együttműködésére, tanulmányi, művelődési és sportversenyekre, rendezvények szervezésére, pedagógusok szakmai együttműködésére. Támogatja a könyvtárak, intézmények, zeneiskolák és a civil szervezetek közötti kulturális kapcsolatot, a művészeti rendezvények cseréjét, a médiák közti együttműködést.
Web: http://www.btopola.org.rs/magyar/topolya.html

 skirnewicecimer

Skierniewice – Lengyelország
Skierniewice
Skierniewice

Skierniewice Lengyelország közepén, Varsótól kb. 70 km-re, dél-nyugatra elhelyezkedő, közel 50.000 lakosú város. Jól megközelíthető út- és vasúthálózattal rendelkezik, a környékén repülőtér is található. A város életében fontos szerepet játszik az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a művészet éppúgy, mint a kereskedelem. 2003. december 19-i képviselő testületi ülésen döntött a testület a testvérvárosi kapcsolatról, és a szándéknyilatkozatot 2004-ben írta alá a lengyel fél.
Web: http://www.skierniewice.net.pl

Svätuše – Bodrogszentes (Szlovákia)
Bodrogszentes

Bodrogszentes (szlovákul: Svätuše, korábban Plešany) község Szlovákiában a Kassai kerület Tőketerebesi járásában. Királyhelmectől 4 km-re nyugatra található. 1245-ben Scuntes néven említik először. Már ekkor állt a Mindenszentek tiszteletére szentel római katolikus temploma. 1423-ban 37 lakott és 12 üres portát számoltak össze a faluban. Birtokosai többek között a Csapi, Kerecsenyi és Csicseri családok voltak. 1541–1548-ban már csak 5–18 lakott portája volt. A 17. században a Balassa, Sennyey, Vécsey és a Dőry családok birtoka. A 19. század végén pusztított filoxérajárvány elszegényítette a főként szőlőtermelésből élő községet. Kultúrházát 1941. november 8-án avatták fel.

 

 

 

Sepsiszentgyörgy – Románia

a_varos_ejjel

Kovászna megye (egykor HÁROMSZÉK) legnagyobb városa.
ERDÉLY délkeleti szögletében fekszik, a Keleti Kárpátokban. Átlagos tengerszint feletti magassága 520–580 m. A 45°52’ földrajzi szélesség és a 25°49’ földrajzi hosszúság keresztezõdésénél fekszik, az ország középpontjában, Brassótól 32 km, Bukaresttõl 198 km, Kolozsvártól 250 km, Nagyváradtól 485 km és a konstancai kikötõtõl 412 km távolságra.
 Web: www.sepsiszentgyorgy.ro

 
 

 

Sevlievo – Bulgária
Sevlievo

A két város közötti kapcsolat több évvel ezelőtt kezdődött a bolgár kertészeknek köszönhetően.
Külön kiemelendő, hogy mindkét testület egyhangúlag szavazta meg a szerződés-tervezetet.
A bolgár testvérvárossal elkezdődő kapcsolat reményeink szerint gazdag gazdasági, kulturális és sport együttműködést hoz mindkét településnek.
Sevlievo városa Bulgária észak-középső részén fekszik Gabrovo tartományban. A város rendkívül magas foglalkoztatási rátával rendelkezik erős gazdasága miatt, valamint komoly sport és kulturális színtérrel rendelkezik.
 Web: http://itc-sevlievo.com/