Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Éghajlat

Napraforgó tábla Szentes határában
Napraforgó tábla Szentes határában

Elsősorban a kontinentális éghajlati jellegzetességek uralkodnak. Ezen kívül gyakran érvényesülnek óceáni hatások is. Ennél ritkábban a mediterrán, esetenként pedig a szélsőséges kontinentális hatások is előfordulnak.

A levegő hőmérséklete általában egyenletesen alakul, de a déli térségek hőmérséklete 0,2-0,4 oC-val magasabb, mint az északi térségeké.

A leghidegebb és a legmelegebb évek középhőmérséklete közötti eltérés 5 oC -nál kisebb (8,6 oC – 12,4 oC). A napfénytartam is egyenletesen oszlik meg a megye területén, csak enyhe csökkenő tendencia észlelhető északkelet felé.

A csapadékjárásban igen jól elkülöníthetőek a száraz és nedves évekből álló periódusok. A csapadék éven belüli eloszlására jellemző, hogy 40 %-a téli félévben, 60 %-a pedig a nyári félévben hullik le. Az éven belüli csapadékjárásra jellemző a nyár eleji (május-június) maximum, egy nyárvégi minimum, majd a mediterrán hatás egy másodlagos későbbi maximumot eredményezhet, mint az utóbbi időkben. A téli időszakban viszont csapadékminimum jellemző.

Ez a csapadék-megoszlás kedvező lehet vízgazdálkodási és mezőgazdasági szempontból, azonban az átlagos helyzet csak ritkán alakul ki.

Jellemző – utóbbi évek tapasztalata -, hogy rövidebb-hosszabb időszakok bizonyos esetben aszályosak, máskor pedig igen bőséges csapadékkal rendelkeznek. A téli időszak csapadékminimuma következtében a területen tartós és számottevő vastagságú hóréteg csak ritkán alakul ki. Az ariditási tényező: 1,21-1,3 között változik. Az uralkodó szélirány Észak-északkeleti.

Éghajlati jellemzők Értékek
 Hőmérséklet évi középértéke 10,2 – 10,6 oC  
 Legmelegebb nyári hőmérséklet 39 oC  
 Leghidegebb téli hőmérséklet -29,1 oC  
 Évi átlagos hőingadozás 23,5 oC  
 Utolsó tavasz fagy április 05-10. között  
 Első őszi fagy október 25-31. között  
 Fagyos/fagymentes napok száma 90 nap  
 Évi csapadékösszeg 590 mm 
 Vegetációs időszak csapadéka 310 mm  
 Hótakarós napok átlagos száma 33 nap  
 Átlagos maximális hóvastagság 5,4 cm  
 Napsütéses órák évi középértéke 2050 óra  
 Átlagos szélsebesség 3,2 m/s