Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Szentes elismerései

A Nemzet Sportvárosa 1996

A Nemzet Sportvárosa 1996
A Nemzet Sportvárosa 1996

A Nemzet Sportvárosa cím állami elismerés, amelyet 1994 és 1998 között évente három városnak adományoztak. Azóta egyszer, 2003-ban osztották még ki a díjat.
Szentes 1996 óta „A Nemzet Sportvárosa 1996” címmel rendelkezik. A több mint 30 ezer lakosú városban több mint 30 sportágban 38 sportegyesület, ezen belül több mint 40 szakosztály, 11 diáksportkör, diák-sportegyesület működik, melynek keretében 5400 fő sportol aktívan. Egyre több az olyan amatőr sportoló, aki szervezett körülmények között sportol, de olyan is, aki nem versenyszerűen, de rendszeresen tölti el szabadidejét egészségét szolgáló mozgással.

Európa Diploma

Európa Diploma
Európa Diploma

2004. június 24-én Strasbourgban az Európa Tanácsban vette át a szentesi küldöttség az Európa Diplomát, amelyet 28 európai helység kapott meg (Magyarországról ebben az évben csak Szentes kapta meg az EU diplomát!).
Az Európa Diplomát azok a települések kapják, akik sokat tettek azért, hogy az európaiság eszméje, a szolidaritás, a kölcsönös együttműködés terén maradandót alkosson.
Az Európai Tanácshoz benyújtott pályázatnak tartalmi része egy 30 oldalas kérdőívet és pályázati anyagot tartalmaz. Tíz fejezetben kellett számot adni Szentsesnek arról, hogy egyes területeken az elmúlt esztendőkben mit tett a kulturális-, nemzetközi- és testvérvárosi együttműködés területén.
A díj az első fokozat ebben a négy lépcsős kitüntetési rendszerben, amelynek második szintje az Európa Zászló, 3. szintje az Európa Plakett és a 4. szintje az úgynevezett Európai Nagy Díj, amelyet egy évben csak 1 településnek ítélnek oda.

Becsület Zászló

Becsület Zászló
Becsület Zászló

Szentes városa 2005-ben nyerte el az Európa Tanács BECSÜLET ZÁSZLAJÁT a nemzetközi kapcsolatokban való aktív szerepvállalása, az európai egység erősítése, az emberek és a civil szervezetek között létrejött közvetlen kapcsolatok elismeréseként. Az európai díszzászló ünnepélyes átadása tiszteletére térfesztivált rendeztek 2005. szeptember 10-dikén a Kossuth téren.
Az Európai Tanács kitüntetése a következő kötelezettséggel is jár: Európa szellemében tovább dolgozni és az ezzel kapcsolatos gondolatokat a fiatalok részére átadni. Mivel az ő kezükben van a jövő sorsa.

Európa Plakett

Európa Plakett
Európa Plakett

Az Európa Díj Albizottsága 2009. április 27-én Strasbourgban tartott ülésén úgy határozott, hogy az Európa Tanács Európa Plakett díját más, az európaiság eszméjének szolgálatában tevékenykedő városok mellett Szentes városának ítéli oda.
A díj egy olyan kitüntetési rendszer harmadik fokozata, amelyet következő lépésként az Európa Nagydíj, az Európa Tanács legrangosabb kitüntetése követ. A díjazottak között olyan települések, önkormányzatok szerepelnek, amelyek sokat tettek az európaiságért, az együttműködésért, az Európában élők békéje, biztonsága, fejlődése és jövője érdekében, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a testvérvárosokkal való együttműködésre Európa-szerte, ahol fesztiválok, tanulmányok vagy idegenforgalom okán szövődnek az európai kapcsolatok.
Az Európa Plakettet évente 8-10 európai városnak ítélik oda. A pályázati anyagban többek között az önkormányzati szervezetekben való részvétel, a kiemelkedő testvérvárosi tevékenység, a személycsere-programok, a különböző találkozók, az európai események szervezése, a konkrét karitatív munka, valamint az európai eszme terjesztése szerepelt.
A plakettet Victor Ruffy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tiszteletbeli tagja 2009. szeptember 19-én adta át Szirbik Imre polgármester úrnak a Térfesztivál rendezvény keretében.

Befektetőbarát Önkormányzat

Befektetőbarát Önkormányzat
Befektetőbarát Önkormányzat

A Magyar Befektetés és Fejlesztésösztönző Társaság (ITTD Hungary) 2009. november 6-án, a szentesi önkormányzatnak “Befektető barát” címet adományozott. Nagyon szigorú feltételeknek kellett megfelelni, így az országban csak 44 település kapta meg az elismerést. Pályázni kellett, azt több idegen nyelvre lefordíttatni, a külföldi befektetőkkel legalább angol nyelven folytatni az üzleti tárgyalásokat és még lehetne sorolni a kritériumokat. A cím lehetőséget teremt többek között arra, hogy Szentes neve a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban gyakrabban forduljon elő, és könnyebbé válhat az elérhetősége is.

Könyvtárpártoló Önkormányzat

Könyvtárpártoló önkormányzat
Könyvtárpártoló önkormányzat

A Nemzeti Kulturális Örökségek Minisztériuma már kétszer ismerte el Szentes város önkormányzatát a könyvtárpártolásáért.
Elsőként akkor, amikor a városi könyvtár elhelyezése a Zsinagógában megtörtént, akkor az első díjat vehették át a város vezetői. 2002-ben a különdíjjal a minisztérium azt a munkát ismerte el, amelyet azóta is folyamatosan végez a város a könyvtár fejlesztéséért, különféle új szolgáltatások bevezetéséért és közművelődési tevékenységéért.

Családbarát Önkormányzat

Családbarát önkormányzat
Családbarát önkormányzat

Szentes 2008-ban nyerte el a Családbarát önkormányzat címet. Az elismerést a Népesedés Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Szirbik Imre polgármester vette át Veszprémben. A 2006-ban alapított díjat a Nagycsaládosok szentesi szervezetének ajánlása alapján a Nagycsaládosok Országos Egyesületének vezetősége ítélte oda. Az erkölcsi elismerés súlyát az is növeli, hogy ebben az évben összesen 3 önkormányzat kapta meg ezt a címet.
A döntésben egy szempontrendszer alapján vizsgálták meg a város tevékenységét, melyben plusz, az alapellátásokon túli szolgáltatásokat értékelték. A szempontok között volt, hogy jó minőségben és a családok számára jól elérhetően működjenek a településen a családokat érintő alapszolgáltatások (például bölcsőde, óvoda, iskolák, gyermekorvosi ellátás), hogy támogassák a családok lakáshoz jutását, könnyítsék meg a gyermekintézményekbe, iskolákba való járást, s legyen a településen akadálymentesítés a gyermeket nevelők számára is. Hangsúlyos volt a gyermekek és fiatalok biztonsága (közlekedés, közbiztonság, játszóterek stb.), valamint a tiszta és egészséges környezet.

Ifjúságbarát Önkormányzat (Arany Titán-díj)

Ifjúságbarát önkormányzat - Arany Titán-díj
Ifjúságbarát önkormányzat - Arany Titán-díj

Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE) 2003-ban is meghirdette az Arany Titán Díj pályázatát. Ebben az évben 7 kategóriában (az év iskolája, művésze, ifjú sportolója, ifjúságbarát önkormányzata, ifjúsági szervezete, honlapja, diákrádiósa, diáktévése) lehetett jelölni az elmúlt év kiemelkedően teljesítő fiataljait, illetve kiváló ifjúsági teljesítményeit az Arany Titán Díjra.
A bírálók szavazata titkos volt, így csak a Bárka Színházban 2003. május 19-én tartott Arany Titán Díj díjkiosztó ünnepségén a közönség előtt derült ki, hogy kik is lettek a 2002. év ifjú tehetségei, titánjai, kik kapták az aranyozott Arany Titán szobrot.
Több helységet ajánlottak az év ifjúságbarát települése címre. Az indoklások és a szakmai ajánlások ez alkalommal Szentesnek kedveztek, ahol a fiatalok nagyon jól érzik magukat és nagyon sok támogatást kapnak az önkormányzattól.

Szobrok városa

Szentes már több alkalommal pályázott a Kultúra Magyar Városa cím elnyerésére. Az oktatási és kulturális miniszter által adományozott cím olyan városi helyi önkormányzat elismerése, mely kimagaslóan támogatja kulturális, művészeti életét, és annak értékeit példaértékűen mutatja be. A címet 2010-ben Eger, Győr, Vác és Ráckeve nyerte el.

Az idén első alkalommal a bíráló bizottság javaslatot tett Díszoklevél adományozására is azoknak a városoknak, melyek kiemelkedően fejlesztik kulturális életüket.
Szentes a sport mellett a szellemi kultúra és a népszerű, közönségcsalogató programok városa is. A pályázatunkban bemutatásra került a számos színvonalas kiadvány, a többnapos rendezvények, programsorozatok, fesztiválok, a lüktető kulturális élet, a lokálpatriotizmus, a hagyományőrzés, az örökség védelme, a műemlékek helyreállítása, a kiváló művészeti csoportok és a kiemelkedő zenei élet.

A Szobrok városa programban elért eredményéért Szentes városa elismerő oklevelet vehetett át 2010. április 13-án.

A Díszoklevél átadására ünnepélyes keretek között a Művészetek Palotájában került sor. Szentes mellett Szolnok, Nyíregyháza, Ajka és Kazincbarcika részesült még elismerésben.

Szentes a Birkózás Városa

A Magyar Birkózó Szövetség a “Birkózás Városa” címet adományozta Szentesnek. A 2010. március 26-27-én megrendezett Birkózó Országos Diákolimpia Döntőn jelentette be Hegedűs Csaba korábbi olimpiai bajnok sportoló, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, hogy a szervezet a „Birkózás Városa” kitüntető címet adományozza a városnak.

Dr. Kiss Tóth Tihamér, a Birkózók Baráti Körének elnöke elmondta, a Kurca-partján 70 éves múltra tekint vissza a sportág. A legnagyobb eredményt Lőrincz Márton érte el: a kötöttfogású birkózás légsúly csoportjában (56 kg) olimpiai bajnoki címet nyert 1936-ban Berlinben. A játékokra Szentesen készült fel a kétszeres Európa-bajnok és olimpiai ezüstérmes dr. Papp László társaságában.

A kitüntetés valódi előnyökkel és kötelezettségekkel nem jár, viszont erkölcsi kötelezettségekkel mindenképpen: a városban tovább kell ápolni a patinás hagyományokkal rendelkezős sportot. Valamint továbbra is úgy kiálljon a küzdősportok mellett, ahogyan eddig tette.