Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Bölcsőde

Szentes Város Bölcsődéje

  • Cím: 6600 Szentes, Vásárhelyi út 2.
  • Tel. és fax: Intézményvezetői iroda: 63/782-188
    Élelmezésvezetői iroda: 63/782-189
  • Web: www.szentesibolcsi.hu
  • E-mail: info@szentesibolcsi.hu
  • Intézményvezető: Szöllősi Ágnes

A bölcsőde a gyermekjóléti alapellátás részeként a gyermekek napközbeni ellátásának egyik formája. A bölcsőde a családban nevelkedő – 20 hetestől – 3 éves korú gyermekek szakszerű gondozását és nevelését végző intézmény.

A beiratkozás meghirdetett napokon, április hónapban történik.

Az utóbbi években megnőtt az igény a bölcsődei ellátás iránt. Ezért az Önkormányzat a férőhelyek bővítésére pályázatot nyújtott be, mely lehetővé tette, hogy 2011. június 30-án megnyissa kapuit a megújult Bölcsődei Komplexum. Nem csak új épületszárny épült, a régi épület is felújításra került. Új berendezések, bútorok, játékeszközök vásárlásával vált teljessé a beruházás.

A kibővült intézmény 128 gyermeket tud fogadni, 10 csoportszobában, 22 fő kisgyermeknevelővel, 10 fő kisegítő személyzettel.

Nagy füves udvarunk egészséges környezetet nyújt a gondtalan játékhoz, mozgáshoz.

Játszószobáink világosak, berendezésük biztosítja a gyermekek nyugodt, önfeledt játékát.

A bölcsőde saját konyhával és mosodával rendelkezik, ezzel biztosítva a gyermekek teljes körű ellátását. Így a gyermekek élelmezése helyben főzéssel, gyermekorvos véleményezése, saját élelmezésvezető által készített étlap alapján történik. Az ételallergiás gyermekek diétája biztosított.

A sajátos nevelési igényű gyermekeket teljes integrációban  fogadjuk, egészséges bölcsődei csoportban. A gyermekek fejlesztését a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szentesi Tagintézményének gyógypedagógusai végzik. Helyileg a bölcsődében, a gyermekek napirendjébe illesztve kerül sor a fejlesztésre, a Csongrád Megyei Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság által meghatározott óraszámban.

A légúti, asztmás megbetegedések megelőzése, illetve kezelése céljából só szoba működik a bölcsődébe járó gyermekek részére.

A fejlesztő szobában akkor is tudunk lehetőséget biztosítani a gyermekek mozgásigényének kielégítésére, amikor az udvari játékot az időjárás nem teszi lehetővé.

A bölcsőde új szolgáltatásokkal bővült.

Térítésdíjas szolgáltatásaink:

  • Játszócsoport a hét minden munkanapján: 9-12 és 13-16 óráig.

Térítési díja: 500,- Ft / óra.

Játszócsoportban hozzátartozóikkal együtt fogadjuk a gyermekeket abból a célból, hogy együtt játszanak a bölcsőde által megteremtett kedvező feltételek között. Kisgyermeknevelő fogadja a vendégeket, igény szerint nevelési – gondozási tanácsokkal látja el a kedves szülőket.

  • Időszakos gyermekfelügyelet

Térítési díja: 370,- Ft / óra.

A szülő elfoglaltsága idejére, néhány órára kérheti gyermeke felügyeletét.

  • Házi gyermekfelügyelet

Térítési díja: 740,- Ft / óra.

A család kérésére olyan helyzetekben igényelhető, amikor a szülők segítséget igényelnek gyermekük ellátásában. A bölcsőde szakképzett kisgyermeknevelőt küld a gyermek otthoni, nappali gondozására.

Bölcsődei étkezés díja ( reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna) napi: 1118,- Ft, diétás étrend esetén napi: 1 264,-Ft.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak számára ingyenes az étkezés.

2015. szeptember 1-ejei hatállyal kibővült a bölcsődében ingyenesen étkező gyermekek köre. Ingyenes a bölcsődei étkezés a korábbi igénybe vevői körön túl, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg, a nettó minimálbér 130 %-át. 2024-ben ez az összeg: 230 649,- Ft.

Helyi szakmai programunkban kiemelt feladatnak tekintjük a gyermekek egészséges életmódra való nevelését, a mozgásfejlesztést és a zenei nevelést.

A megismerési folyamatok (érzékelés, észlelés, emlékezet, figyelem, képzelet, gondolkodás) fejlődésének segítése érdekében a gyermekek részére életkoruk és egyéni képességeik, pillanatnyi pszichikai és fizikai állapotuk, érdeklődési körük figyelembe vételével kínálnak fel tevékenységi formákat a kisgyermeknevelők: mondóka-ének, vers-mese, alkotó tevékenységek, játékos mozgás, beszélgetés kezdeményezése környezetünk témakörben, egyéb tevékenység: pl.: csíráztatás, viráglocsolás.

Hagyományok, ünnepek a bölcsődében

Farsang: vidám családi délután.

Húsvéti készülődés: kézműves foglalkozások szervezése a szülők bevonásával.

Bölcsőde kóstolgató : nyílt napok április hónapban a bölcsőde iránt érdeklődő családok számára.

Gyermeknap családi délután keretében: ugrálóvár, rendőrautó- tűzoltóautó érkezik a bölcsődébe megtekintésre, arcfestés, kézműves programok.

Szüreti mulatság: ismerkedés az őszi terményekkel, hagyományokkal családi délután keretében.

Mikulás : meghitt ünnepi hangulatban várjuk a Mikulást a szülőkkel.