Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

(Magyar) Támogassa adója 1%-val szentesi civil szervezetet

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Évről évre egyre többen ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1%-át valamilyen civil szervezetnek, de még így is nagyon sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel. Az adófizetőknek ez nem jelent többlet kiadást, ugyanakkor az egyesületeknek, alapítványoknak lehet, hogy a túlélést jelenti. A személyi jövedelemadó 1+1%-áról legkésőbb 2024. május 21-ig lehet rendelkezni, az szja-bevallástól függetlenül is.

Bárki dönthet úgy idén is, hogy az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadójának 1 százalékát felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 százalékát pedig egy technikai számos vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, ami idén a Nemzeti Tehetség Program. 

A NAV oldaláról letöltött szentesi székhelyű felajánlásokra jogosult, kedvezményezett civil szervezetek listája a cikk végén mellékletben található.  A felajánlásokra jogosult vallási közösségek listája és a kiemelt előirányzat a NAV oldaláról (https://nav.gov.hu/ado/szja1_1/felajanlasra-jogosultak/egyszaz_tszam) érhető el.

Az szja 1+1%-áról – függetlenül az szja-bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni.

A nyilatkozat legegyszerűbben elektronikusan nyújtható be

  • az e-SZJA webes felületen, online kitöltve vagy
  • az ÁNYK-ban a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltve vagy
  • külön, a 23EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papíralapon benyújtható postán keresztül, vagy személyesen, illetve meghatalmazott által, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain

  • a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltve,
  • az e-SZJA felület kitöltőprogramjával készített és kinyomtatott nyilatkozaton,
  • a 23EGYSZA jelű nyomtatványon vagy azonos adatokkal a nyilatkozaton, továbbá
  • 2024. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak, ha az vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését. A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott nyújtja be, csatolni kell a meghatalmazást is.

Ne hagyja ki ezt a lehetőséget, felajánlásával segítsen egy civil szervezeten!

Döntését segítheti a civil szervezetek tevékenységének ismertetői.