Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Egy éves a szentesi légimentő bázis

Ünneplők a légmentő bázison
Ünneplők a légmentő bázison

2010. január 5-én ünnepséget rendeztek a szentesi légimentő bázison. Pontosan egy esztendővel ezelőtt adták át a létesítményt, hogy dél-kelet Magyarország biztonságát szolgálja.

Túri Péter a Légimentő Kht. ügyvezetője elmondta, hogy a szentesi légimentő bázison dolgozó szakembereket 2009-ben 385 alkalommal riasztották. A nyári időszak az intenzívebb, akkor előfordult, hogy napi 3-4 alkalommal is felszálltak. A szentesi légibázisról négy megye lakosságát látják el, és az adakozó települések közül már legalább minden másodikon szükség volt a munkájukra. A primer (helyszínről kórházba szállítás – 284 eset) és a szekunder (kórházból kórházba szállítás – 101 eset) aránya 75-25%, ami európai szinten is elfogadott arány.

Újdonság ezen kívül, hogy a szentesi légibázison októberben munkába állítottak egy ún. mentőorvosi kocsit is, amivel a téli időszakban indulnak menteni olyan időben, amikor a helikopter nem tud felszállni.

Budapesten kívül egész Magyarországon csak Csongrád megyében dolgozik ilyen mentőorvosi kocsi. A szentesi volt az ország hetedik légibázisa.

Megvalósulása egy példátlan méretű összefogás eredménye. A légibázis több mint 100 millió forintba került. Ebből Csongrád Megye Önkormányzata a megye településeivel és Jász-Nagykun-Szolnok megye vezetésével közösen 40 millió forintot gyűjtött össze. Összesen 28 település járult hozzá a költségekhez: Algyő, Baks, Balástya, Csanytelek, Csengele, Csongrád, Domaszék, Eperjes, Földeák, Makó, Maroslele, Mártély, Mindszent, Mórahalom, Nagymágocs, Óföldeák, Ópusztaszer, Pusztaszer, Röszke, Sándorfalva, Szatymaz, Szentes, Szolnok, Tiszafüred, Tiszasziget, Tömörkény, Zákányszék, Zsombó.
A szaktárca ezt az összeget egészítette ki 60 millió forinttal. A szentesi légimentő bázis létrejöttével egy jelentős „fehér folt“ tűnt el hazánk térképéről — az addigi 60-ról mintegy 85%-ra nőtt a 15 percen belül helikopterrel elérhető területek aránya.