TOP-1.2.1-16 „A szentesi Tóth József Színház és Vigadó
turisztikai célú megújítása”

 

- elnyert támogatási összeg: 1 100 000 000,- Ft

- támogatás intenzitása: 100%

- megvalósítás kezdeti időpontja: 2018.03.01.

- fizikai befejezés időpontja: 2021.03.01.

A szentesi Tóth József Színház és Vigadó turisztikai célú megújítása

 

A Szentes város fő terén álló, 1897–1899 között épült magyaros-szecessziós stílusú Petőfi Szálló és Vigadó épülete a hazai szecesszió meghatározó építészei, Komor Marcell és Jakab Dezső tervei szerint épült, munkásságuk egyik legjelentősebb korai alkotása. A saroktelken álló szabálytalan „F” alaprajzú, két- illetve háromszintes épület hosszan elnyúló, íves vonalvezetésű orommezőkkel és tornyokkal záródó homlokzatokkal, kiemelt, hengertagos, bádog-héjazatos kupolával fedett saroktoronnyal rendelkezik. 2008-ra a teljes épület leromlott, állapota miatt használhatatlanná vált.

 

Jelen projekt keretében a korábban itt működő Tóth József Színház turisztikai célú fejlesztése történik. A jelentős, országosan ismert műemlék épületben a tervek szerint színházi, kiállítási és egyéb turisztikai elemek beépítésével, vonzó és nyitott európai hírű turisztikai és kulturális központ jön létre, a szecessziós hagyományok felélesztésével. Az épületegyüttes revitalizációjának egyik legfontosabb eleme az lesz, hogy az egykori Vigadó, később Tóth Józsefről elnevezett Színház és a hozzá szorosan kapcsolódó terek visszakapják funkciójukat, immár XXI. századi professzionális színpad-, hang-, és fénytechnikával, mobil berendezés alkalmazásával.

 

A beruházás eredményeként a patinás épületegyüttes turisztikai vonzerejének kihasználásával ismét élettel, régi és új funkciókkal tervezzük megtölteni a műemléképület leromlott állapotban lévő, használaton kívüli egyik legfontosabb részét, az egykori Vigadó és Színház tereit, a lakosság, valamint az idelátogató vendégek és turisták örömére. A cél egy olyan turisztikai attrakció kialakítása, amelyben biztosítható több önálló programelem elérhetősége, illetve amely a megvalósítást követően képes éves szinten akár 24.445 fős látogatószámot elérni.

 

A színházi épületrész többfunkciósan berendezhető színháztermének újjáépítésével korszerű előadó és kiállítótér jön létre. A rekonstrukció a szecessziós épület eredeti arányait, nyílászárórendszerét, anyagait és színeit hozza elő mind az enteriőrben, mind külső megjelenésében, modern formába öntve. A felújítás a műemléki előírások szerint, a fellelt eredeti tervek és restaurátori kutatások alapján történik, a modern kor követelményeinek figyelembe vételével.